În perioada 2006-2010, China a reuşit să majoreze în fiecare an salariul minim cu 12,5%, în medie. În prezent, salariul minim în China variază între 1.500 de yuani (240 de dolari) pe lună în Shenzhen şi 870 yuani pe lună în Chongqing.

Potrivit planului publicat pe pagina de Internet a consiliului de stat din China (www.gov.cn), guvernul de la Beijing vrea ca salariul minim să fie de cel puţin 40% din salariul mediu al angajaţilor din mediul urban.

De asemenea, până în 2015 guvernul chinez vrea să creeze 45 milioane noi locuri de muncă pentru a menţine rata oficială a şomajului în mediul urban la 5%.

‘În fiecare an sunt 25 de milioane de rezidenţi în mediul urban care au nevoie de locuri de muncă la care se adaugă un număr semnificativ de rezidenţi din mediul rural care trebuie să-şi găsească un loc de muncă’, se arată în planul guvernului chinez.

Datele demografice sugerează că populaţia Chinei îmbătrâneşte rapid, iar forţa de muncă rurală disponibilă se diminuează, economiştii apreciind că acesta este motivul pentru creşterea semnificativă a salariilor în ultimii ani.
SURSA: Agerpres