Potrivit guvernului chinez, cercetătorii laboratorului de virusologie chinez incriminat de Washington au fost formaţi chiar în Statele Unite, precum şi în Franţa, informează AFP, citată de agerpres.

Pe de altă parte, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat duminica trecută că există „dovezi imense” în acest sens, teză categoric contrazisă de Beijing.

„Laboratorul P4 din Wuhan este rodul unei colaborări între guvernele chinez şi francez”, a amintit în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Hua Chunying.

„Concepţia, gestiunea şi construcţia lui au respectat toate norme internaţionale stricte, iar primii săi angajaţi au fost formaţi în laboratoare P4 din SUA şi din Franţa„, a adăugat ea.

Laboratorul a primit în 2017 certificarea sa oficială, în timpul unei ceremonii în prezenţa premierului francez de la acea vreme, Bernard Cazeneuve.

Acord între China și Franța

În ceea ce privește laboratorul, se pare că punerea în funcţiune a acestuia a făcut obiectul unui acord în 2004 între China şi Franţa.

Echipamentele sale „sunt testate în fiecare an de o parte terţă aprobată de stat”, a subliniat Hua, care a reiterat că Pompeo nu dispune de nicio dovadă pentru a afirma că noul tip de coronavirus a ieşit din acest sit. „El vorbeşte în mod incoerent şi spune minciuni”, a declarat ea.

Majoritatea experţilor consideră că virusul a fost transmis pe cale naturală de la animal la fiinţă umană, într-un loc ce ar putea fi o piaţă din Wuhan, unde erau vândute animale exotice vii.

China a reuşit de atunci să limiteze propagarea COVID-19 la cel puţin 83.000 de contaminări, dintre care 4.633 decese, potrivit cifrelor oficiale.

În schimb, SUA sunt ţara cu cel mai mare număr de decese din lume cauzate de COVID-19, peste 73.000.