Un militar american de rang înalt, amiralul John Aquilino, nominalizat la conducerea regiunii indo-pacifice, trage un semnal de alarmă în privința unei invazii a Taiwanului de către China. Acesta a precizat la o audiere a comisiei parlamentare că ipoteza este mai gravă și mai iminentă decât cred mulți, relatează AFP, conform news.ro.

Recucerirea insulei, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez, este „prioritatea numărul unu” a Chinei, a avertizat amiralul John Aquilino în aceste audieri.

Amiralul consideră că amenințarea este atât de puternică, încât este necesar ca Statele Unite să deblocheze 27 de miliarde de dolari în vederea unei consolidări „pe termen scurt și de urgență” a capacităților apărării americane în regiune.

„Partidul Comunist Chinez a generat anumite capacități în regiune, menite să ne țină la distanță”, trage el un semnal de alarmă.

China va recurge la forță în cazul proclamării oficiale a independenței

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale și amenință să recurgă la forță în cazul unei proclamări oficiale a independenței sau în cazul unei intervenții străine.

Washingtonul este cel mai puternic aliat al insulei și continuă să-i furnizeze armament.

A lăsa China să invadeze acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori, care are propriul Guvern ales democratic și propria armată, ar ridica probleme majore comerțului internațional care tranzitează insula, avertizează amiralul John Aquilino.

O invazie ar risca să pună în pericol credibilitatea Statelor unite în rândul aliaților săi asiatici, precum Japonia sau Coreea de Sud și Filipinele.

„Dacă avem un conflict în Taiwan, statutul Statelor Unite, în calitate de partener al aliaților noștri, se va afla în joc”, a avertizat el.