„Pentru a-şi proteja interesele legitime, China va da răspunsul corespunzător şi va impune sancţiuni persoanelor şi entităţilor americane în cauză”, a avertizat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Trump a semnat o lege și un ordin

Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi o lege ce va impune sancţiuni persoanelor şi entităţilor chineze implicate în acţiunile Beijingului de „eliminare a autonomiei Hong Kong-ului”.

Trump a mai anunţat că a semnat un ordin executiv pentru a pune capăt „privilegiilor speciale” ale Hong Kong-ului, într-o continuare a campaniei preşedintelui împotriva Beijingului, pe care îl acuză că nu a reuşit să gestioneze adecvat focarul de coronavirus.

Preşedintele american şi-a anunţat în mai intenţia de a revoca statutul special al Hong Kong-ului, invocând răspunsul Chinei la pandemie.

„Este o decizie menită să tragă la răspundere China pentru acţiunile agresive asupra populaţiei din Hong Kong. Nu mai sunt privilegii speciale pentru Hong Kong, nu va mai fi un tratament economic special şi nici exporturi de tehnologie sensibilă”, a afirmat Donald Trump.

Tensiunile dintre China și SUA cresc

China a somat, miercuri, Statele Unite să revină asupra deciziei de anulare a statutului special al provinciei Hong Kong în relaţiile comerciale. Beijingul ameninţă Washingtonul cu măsuri de retorsiune, potrivit BBC.

Ministerul de Externe de la Beijing a catalogat decizia SUA privind statutul Hong Kong-ului drept „o ingerinţă grosolană” în afacerile interne ale Chinei.

„Tentativa SUA de a obstrucţiona implementarea legii privind siguranţa naţională în Hong Kong nu va reuşi niciodată.

Îndemnăm partea americană să îşi corecteze greşelile, să se abţină de la aplicarea acestei ordonanţe şi să înceteze ingerinţele în afacerile interne ale Chinei.

China va riposta cu fermitate dacă SUA continuă aceste acţiuni”, a avertizat Ministerul de Externe de la Beijing.