Divizia listată a Shanghai Baosteel Group Corp va face schimb de acţiuni cu divizia listată a Wuhan Iron & Steel Group Corp, a anunţat marţi Wuhan. Planul încă este analizat şi încă nu a fost aprobat de autorităţile de reglementare, scrie Agerpres.

În prezent, ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel din lume.  Preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să reorganizeze întreprinderile de stat, pentru a stimula creşterea economiei. Fuziunea dintre Baoshan şi Wuhan ar fi cel mai amplu proces de restructurare de până acum în sectorul oţelului din China, afectat de supracapacităţile de producţie şi profitabilitatea scăzută.

În iunie au început discuţiile între cele două companii privind fuziunea.

Supracapacităţile de producţie şi preţurile scăzute au determinat pe plan global iniţiative precum discuţiile în vederea unei fuziuni între grupul german Thyssenkrupp şi cel indian Tata Steel. De asemenea, Thyssenkrupp, al 16-lea mare producător mondial de oţel, a anunţat vânzarea activelor sale imobiliare în ideea de a reduce raportul dintre datorii şi fonduri proprii de la 175%, la finele lunii iunie, la 150%, la finele lunii septembrie.

ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a decis să rezolve problema datoriilor printr-o majorare de capital de trei miliarde de dolari în primăvară. De asemenea, în luna aprilie, ArcelorMittal a vândut o participaţie la grupul spaniol Gestamp pentru un miliard de dolari, astfel că datoria sa a coborât la 12,7 miliarde de dolari la finele lunii iunie, de la 17,3 miliarde de dolari la finele primului trimestru.

La rândul său, China a promis că va reduce capacităţile siderurgice cu 45 de milioane de tone în acest an, dar în primele şapte luni a îndeplinit doar 47% din acest obiectiv. Europa şi SUA reproşează Chinei că îşi vinde oţelul excedentar la un preţ mai mic decât costul de producţie, ceea ce a determinat Washingtonul şi Bruxellesul să impună penalităţi pentru importurile de oţel din China.

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru)