Exporturile chineze au crescut cu 24,5% în august la nivelul anului, cifrându-se la 173,3 miliarde dolari, în timp ce importurile au cunoscut un ritm de creştere superior, respectiv 30,2%, ajungând la 155,5 miliarde dolari, conform sursei citate.

Excedentul comercial chinez reprezintă un veritabil măr al discordiei cu Statele Unite şi Europa, care cer mai mult acces pe piaţa celei de-a doua economii mondiale, în scopul reechilibrării schimburilor comerciale cu Beijingul, notează AFP.

Nivelul importurilor a depăşit precedentul record lunar atins în martie, 152,2 miliarde dolari, conform unui comunicat oficial.

Reducerea excedentului comercial chinez este mai accentuată decât anticipa, pentru agenţia Dow Jones, un grup de 12 economişti, care prevăzuseră un excedent chinezesc de 23,4 miliarde dolari. Experţii au subestimat însă nivelul importurilor, prevăzând o creştere de doar 21%.

În primele opt luni ale acestui an, schimburile cu Uniunea Europeană, primul partener comercial al Chinei, s-au cifrat la 3721, miliarde dolari, în creştere cu 21,8% la nivelul unui an, în timp ce schimburile cu SUA, situate pe locul doi în acest clasament, au crescut cu 17,8% ajungând la 285,6 miliarde dolari, conform documentului citat de AFP.

Sursa: Agerpres