Ieri s-au împlinit 60 de ani de când Mao Zedong proclama fondarea Republicii Populare Chineze, devenită între timp o putere economică şi militară. Evenimentul este o ocazie pentru analişti să se întrebe din nou în ce măsură China este un stat în care principiile democraţiei şi ale capitalismului funcţionează la parametri normali.

Florence Lemoine, de profesie economist, este de părere că nu se mai poate despre China că este o economie comunistă.

„Preţurile sunt fixate în mod liber, cu rare excepţii, iar sectorul privat reprezintă două treimi din PIB”, spune Lemoine, citând un raport al OECD.

Dreptul de a interveni în economie

Cu toate acestea, statul îşi rezervă capacitatea şi dreptul de a interveni în economie, ceea ce este o moştenire a sistemului comunist. Toate marile companii sunt deţinute în majoritate de către stat, fie că sunt din industria de telecomunicaţii, fie că sunt din energie sau din sectorul auto.

Mai mult, statul conservă o mare influenţă asupra sectorului privat. Societăţile trebuie să beneficieze de o susţinere implicită sau explicită din partea autorităţilor pentru a se dezvolta.

Deşi China este o putere economică care creşte din ce în ce mai mult, observatorii internaţionali sunt îngrijoraţi de faptul că există milioane de chinezi care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi, ceea ce duce de multe ori la tensiuni sociale şi violenţă.

Economia chineză în faţa crizei

Criza a afectat economia Chinei, întrucât exporturile au scăzut într-un mod cât se poate de abrupt, iar investiţiile străine au fost serios deteriorate.

Guvernul de la Beijing a încercat să relanseze economia printr-un masiv plan de stimulare a consumului intern şi printr-un set investiţii în infrastructură. Ceea ce este interesant este că de acest plan beneficiază tot companiile agreate de stat.  

Capitalism controlat de stat

Întrucât nu se poate despre China că este un stat capitalist aşa cum se poate spune despre state precum Statele Unite sau Japonia, dar nici că este un stat comunist aşa cum este Coreea de Nord, unii experţi spun că sistemul economic chinez funcţionează după un principiu care ar putea fi numit „capitalism controlat de stat”.