„Ceea ce se întâmplă acum nu este Războiul Rece 2.0. Problema rezistenţei la ameninţarea PCC este în anumite privinţe mult mai dificilă. PCC este deja implicat în economiile noastre, în politica noastră, în societăţile noastre în moduri în care Uniunea Sovietică nu a fost implicată niciodată”, a spus Pompeo într-un discurs în faţa Senatului Cehiei, potrivit agerpres.ro

Avertizarea lansată de Mike Pompeo

Mike Pompeo a apreciat că unele ţări europene vor reacţiona cu întârziere la ameninţări, dar „direcţia fluxului s-a schimbat, la fel cum văd că s-a schimbat şi aici, în Europa. Occidentul câştigă, nu îi credeţi pe cei care vorbesc despre declinul Occidentului”.

De asemenea, Pompeo a avertizat în special Cehia în legătură cu riscurile extinderii centralei nucleare de la Dukovany. „Parteneriatul cu companiile nucleare ruse şi chineze va submina de fapt suveranitatea naţională a Republicii Cehe”, a adăugat Pompeo după o întâlnire cu premierul ceh Andrej Babis.

Cu ocazia întrevederii cei doi oficiali s-au referit şi la realegerea controversată a lui Alexandr Lukaşenko ca preşedinte al Republicii Belarus, relatează dpa. Pompeo a declarat că Statele Unite vrea ca poporul din Belarus să aibă libertăţile pe care le cere, iar Babis a cerut Uniunii Europene să reacţioneze la reprimarea violentă a protestelor paşnice, pe care o consideră ‘de neimaginat’.

Trebuie menționat că Pompeo urmează să viziteze şi alte ţări din regiune, pentru a discuta despre securitatea energetică şi informatică. Acesta a apreciat eforturile Cehiei de a impune standarde de securitate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G.

Pompeo şi Babis au semnat în mai anul acesta o declaraţie comună privind securitatea 5G, dar Praga nu a interzis tehnologia companiei chineze Huawei, iar preşedintele ceh Milos Zeman promovează legăturile cu China.