Raportul este rezultatul unui studiu comprehensiv desfăşurat în rândul clienţilor BitDefender din toate ţările şi oferă o imagine de ansamblu asupra tendinţelor globale în ceea ce priveşte atacurile malware, spam şi phishing. China se află pe locul 1 la producerea şi găzduirea ameninţărilor informatice, arată cercetările, cu 31% din totalul ameninţărilor înregistrare la nivel global, urmată de Rusia, cu aproximativ 22% şi Brazilia, cu un procent de 8%.
Raportul realizează o analiză detaliată a peisajului ameninţărilor informatice din primele 6 luni ale anului, în perioada ianuarie – iunie 2011, oferind în acelaşi timp estimări pentru cea de-a doua jumătate a anului. Ţările care sunt cele mai afectate de pe urma atacurilor cibernetice sunt Franţa şi SUA, cu un procent de peste 25% din totalul incidentelor malware monitorizate de BitDefender.
În perioada primelor 6 luni ale lui 2011, peste 500.000 de calculatoare în Franţa au fost expuse diverselor tipuri de ameninţări informatice, de la false scanere antivirus, până la familii periculoase de malware precum Sality sau Downadup.
Ameninţările pentru telefoane mobile, creştere de 400%
“Cercetarea evaluează aspectele critice legate de securitatea datelor, în paralel cu analiza folosirii internetului, a reţelelor de socializare, dar şi a breşelor de securitate în structurile informatice ale companiilor”, a declarat Cătălin Coşoi, Şeful Laboratorului de Ameninţări Online al BitDefender. “Noi estimăm că până la sfărşitul anului, ameninţările pentru telefoane mobile vor înregistra o creştere de 400%. În plus, până la finele lui 2011 vom vedea o creştere de 30% a sample-urilor unice pentru PC-uri. Majoritatea acestor ameninţări vor fi legate de apariţia primelor versiuni ale Windows 8. În ceea ce priveşte reţelele botnet şi breşele de securitate în companii, credem că vom vedea lunar cel puţin un eveniment de proprții majore de acest tip”, a continuat acesta.
O altă concluzie importantă a studiului este că 50% dintre cele mai importante tipuri de malware la nivel global sunt reprezentate de Troieni. Mai mult decât atât, mesajele spam cu linkuri către diverse site-uri de jocuri de noroc – aşa-zisele casino spam – înregistrează creşteri constante. În ceea ce priveşte înşelătoriile de inginerie socială, instituţii şi servicii precum PayPal, eBay şi World of Warcraft au fost cele mai folosite în atacurile de phishing.