Preţurile locuinţelor noi în Beijing au urcat cu 24% în februarie, comparativ cu perioada similară din 2016. Conform statisticilor oficiale, preţurile au urcat în 67 din cele 70 de oraşe. Majorarea a fost determinată în principal de speculaţiile din sectorul imobiliar, pe care autorităţile încearcă de câteva luni să le ţină sub control. 

Săptămâna trecută, autorităţile au decis majorarea avansului pentru a doua locuinţă şi suspendarea creditelor ipotecare cu scadenţa mai mare de 25 de ani. 

Într-o nouă serie de măsuri anunţate vineri, PBOC a precizat că cei care vor să ia credite imobiliare şi au divorţat de mai puţin de un an vor fi consideraţi cumpărători pentru a doua locuinţă şi se va solicita un avans mai ridicat. 

Limitarea achiziţionării celei de-a doua locuinţe vine pe fondul unui val de ''false divorţuri'' înregistrate în China. Cuplurile se folosesc de divorţ pentru a ocoli reglementările, cumpără a doua locuinţă şi apoi se recăsătoresc. 

Familiile care vor să-şi cumpere a doua locuinţă ar putea obţine reduceri de taxe şi ar putea plăti un avans mai redus prin ''false divorţuri''. De aceea, noile politici vor reduce semnificativ astfel de comportamente, a explicat Zhao Bo, profesor la Universitatea din Beijing. 

AGERPRES