UE a cerut vineri Chinei ”eliberarea imediată” a avocatului pentru apărarea drepturilor omului Yu Wensheng, condamnat la patru ani de închisoare, şi a denunţat condiţiile procesului său cu câteva zile înaintea unui summit bilateral, relatează AFP.

”Solicităm eliberarea imediată a lui Yu Wensheng”, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei UE Josep Borrell. ”Drepturile sale nu au fost respectate”, a spus ea.

Luni este organizat un summit european prin videoconferinţă între preşedinţii instituţiilor UE şi liderii chinezi, iar problema drepturilor omului este una dintre numeroasele contencioase dintre cele două puteri.

Uniunea Europeană a solicitat eliberarea mai multor persoane

De asemenea, UE a solicitat eliberarea mai multor apărători ai drepturilor omului reţinuţi şi condamnaţi şi a citat numele Huang Qi, Li Yuhan, Ge Jueping, Qin Yongmin, Gao Zhisheng, Ilham Tohti, Tashi Wangchuk, Wu Gan şi Liu Feiyue.

”Eminentul avocat chinez pentru drepturile omului Yu Wensheng a fost condamnat pe 17 iunie 2020 la 4 ani de închisoare, după mai mult de 900 de zile în detenţie”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

”În conformitate cu legea procedurii penale chineze şi obligaţiile de drept internaţional, acuzaţii au dreptul la un proces echitabil, fără întârzieri nejustificate, la o apărare adecvată şi acces la un avocat la alegere. Drepturile lui Yu Wensheng nu au fost respectate”, a subliniat ea.

”Uniunea Europeană se aşteaptă de la China să vegheze la respectarea deplină a statului de drept, să garanteze un proces echitabil şi să efectueze investigaţii aprofundate cu privire la toate cazurile semnalate de detenţie arbitrară, de rele tratamente şi de tortură în cazul apărătorilor drepturilor omului şi al familiilor acestora”, a concluzionat ea