“Vom spori cooperarea economică cu ţările care au deficite comerciale substanţiale cu China şi vom lucra împreună cu acestea pentru a corecta progresiv dezechilibrele comerciale”, a declarat Hu într-un discurs rostit cu ocazia celei de-a zecea aniversări a intrării Chinei în OMC.

“Vom mări în mod activ importurile pentru a modifica termenii comerţului extern şi a favoriza echilibrul fundamental al plăţilor internaţionale. Nu vom căuta în mod deliberat excedentul comercial”, a subliniat el.

Potrivit AFP, excedentul comercial este un tradiţional “măr al discordiei” cu SUA şi Europa, care solicită un mai bun acces pe piaţa celei de-a doua economii mondiale pentru a-şi reechilibra schimburile cu Beijingul. Cu toate acestea, excedentul chinez s-a contractat cu 34,9% la 14,52 miliarde de dolari în noiembrie, conform cifrelor publicate sâmbătă de vămile chineze.

Exporturile au progresat cu 13,8% ajungând la 174,46 miliarde de dolari pe an, însă tendinţa este de pierdere de avânt: în octombrie, ele au crescut cu 15,9%, în septembrie cu 17,1%, iar în august cu 24,5%. Pe de altă parte, importurile chineze au crescut cu 22,1% luna trecută, ajungând la 159,94 de miliarde de dolari.

Preşedintele Hu a subliniat că vânzările en detail din ţara sa ar urma să crească cu 15% pe an în următorii cinci ani, pentru a ajunge la 32.000 de miliarde de yuani (3.770 de miliarde de euro) în 2015, o perspectivă sinonimă cu “oportunităţi enorme pentru ţările (exportatoare) din lumea întreagă”.

Te-ar putea interesa și: