Comisia de Reglementare a Băncilor şi Asigurărilor din China (CBIRC) a anunţat, joi, că toate platformele de internet trebuie să-şi analizeze afacerile din domeniul tehnologiei financiare (fintech) pentru a se asigura că respectă cerinţele autorităţilor de reglementare şi să rectifice orice deficienţe cât mai curând posibil, transmite Reuters, conform Agerpres.

Anunţul vine după ce duminică Pan Gongsheng, viceguvernatorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC), a informat că a cerut Ant Group, compania chineză din domeniul tehnologiei financiare (fintech) şi serviciilor financiare, să realizeze cât mai curând posibil un plan de rectificare şi un calendar pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare.

De asemenea, oficialii PBOC au solicitat Ant să remedieze activităţile sale financiare ilegale, inclusiv pe segmentul creditării, asigurării şi gestionării de active, şi să reglementeze protejarea informaţiilor personale.

„Problemele Ant nu sunt individuale, ci, într-o anumită măsură, universale”, se arată într-un comunicat al CBIRC.

Ant a anunţat că va înfiinţa un grup de lucru „de rectificare” şi va implementa integral cerinţele autorităţile de reglementare de la Beijing.

Beijingul a intensificat reglementarea

În ultimele săptămâni autorităţile de la Beijing au intensificat reglementarea platformelor de comerţ electronic şi a companiilor din domeniul tehnologiei financiare (fintech).

La începutul lunii noiembrie, Bursa din Shanghai a suspendat Oferta Publică Iniţială a Ant Group Co Ltd pe platforma sa STAR Market, care fusese iniţial stabilită pentru 5 noiembrie. Conform comunicatului operatorului bursier chinez, listarea companiei fintech Ant a fost oprită din cauza incapacităţii grupului de a îndeplini noile condiţii stabilite de autorităţile de reglementare. În urma deciziei Bursei din Shanghai, Ant a decis să oprească şi listarea la Hong Kong. În urma listării duale, Ant ar fi urmat să obţină aproximativ 37 de miliarde de dolari. Ar fi cea mai mare Ofertă Publică Iniţială (IPO) din lume, depăşind recordul de 29,4 miliarde de dolari înregistrat anul trecut de gigantul petrolier Saudi Aramco.

Oficialii chinezi au apreciat că Ant ar putea să nu îndeplinească cerinţele privind listarea sau publicarea informaţiilor şi au citat recentele modificări în reglementarea companiilor din domeniul tehnologiei financiare (fintech).

Autorităţile de reglementare din China au avertizat Alibaba asupra unei practici comerciale numită „alege una din două”, conform căreia comercianţilor li se cere să semneze pacturi de cooperare exclusivă ca să nu-şi ofere produsele platformelor rivale.

În China, principala platformă de comerţ electronic a Alibaba concurează cu firme ca JD.com Inc şi Pinduoduo Inc.