Instituţia va construi un fel de dig de protecţie între sistemul bancar oficial, sectorul bancar din umbră şi piaţa de creditare subterană. "Vom preveni cu stricteţe riscurile legate de vehiculele financiare ale guvernelor locale. Vom îmbunătăţi şi consolida verificarea riscurilor legate de creditele ipotecare", scrie în raportul CBRC care detaliază priorităţile pentru acest an.

Comisia de reglementare din sectorul bancar a mai anunţat că va urmări cu atenţie problemele cauzate de cererea externă slabă, adăugând că riscurile privind recesiunea în zona euro sunt în creştere.

Investitorii sunt extrem de îngrijoraţi de nivelul ridicat al datoriei guvernelor locale din China, de cca. 1,7 mii de miliarde de dolari la sfârşitul lui 2010 şi de împrumuturile ipotecare, care ar putea dezechilibra sistemului bancar al celei de-a doua economii mondiale.

Conform datelor CBRC, totalul creditelor neperformante în sistemul bancar din China a scăzut la 1,05 mii de miliarde de yuani la sfârşitul lui 2011, un nivel cu 1,77% mai scăzut decât în 2010. Rata de adecvare a capitalului băncilor chineze a urcat la 12,71% la sfârşitul lui 2011, a anunţat Comisia de reglementare din sectorul bancar.