În ultimele săptămâni, felul în care Asia observă imparţial problemele economice din Europa lasă loc pentru temeri cu privire faptul că necazul creat de datoriile suverane ale ţărilor din zona euro ar putea declanşa probleme mai adânci pentru economia Asiei şi pentru centrele sale financiare.
Singapore şi naţiunile vecine din sud-estul Asiei sunt printre cele mai vulnerabile la o posibiliă dezmembrare, pentru că mare parte din activitatea lor economică depinde de comerţul internaţional. Chiar şi cei mai căliţi bancheri asiatici se aşteaptă la cel puţin o repetare a valului din 2008.
Ideea mai veche a Asiei, şi a altor pieţe emergente, cum că ar fi un loc ferit de problemele pieţelor dezvoltate, a fost discreditată. După cum a arătat 2008, nu există economie decuplată într-o lume globalizată.
Asia se confruntă acum cu două valuri de durere. Impactul financiar direct va fi simţit odată ce volumele tranzacţionate pe pieţele financiare se vor atenua, exact cum s-a întâmplat şi în Vest. Când pieţele sunt atât de nervoase ca acum, se pare că diversificarea geografică nu contează câtuşi de puţin.

SURSA: CNBC