Bursa din Shanghai a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 5,9%, indicele Shanghai Composite Index ajungând la valoarea de 3.507,19 puncte, în timp ce indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a înregistrat un declin de 5,84%, la 23.516,56 puncte. 

Executivul le-a cerut companiilor de stat şi directorilor să achiziţioneze acţiuni, majorând nivelul titlurilor de valoare care pot fi deţinute de companiile de asigurări şi promiţând mai multe credite pentru finanţa tranzacţiile bursiere. 

Sute de companii au oprit tranzacţionarea acţiunilor lor după ce măsurile anunţate săptămâna trecută nu au reuşit să oprească turbulenţele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index. 

Prăbuşirea pieţei bursiere ameninţă să alimenteze tensiunile politice din China şi planurile Guvernului de a utiliza pieţele financiare pentru a face economia mai productivă. Autorităţile vor să încurajeze deţinerea de acţiuni dar micii investitori, afectaţi de recentul declin, nu par interesaţi să cumpere noi titluri. 

La începutul lunii iunie, bursa chineză era cea mai performantă din lume. Boom-ul a început anul trecut, când presa de stat a anunţat că acţiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut că autorităţile vor adopta măsuri pentru a preveni scăderea preţurilor. 

'Guvernul de la Beijing a făcut anul trecut investiţii masive. Sprijinul oficial va rămâne probabil extraordinar dar va fi dificil de revitalizat entuziasmul investitorilor', a apreciat economistul Brian Jackson, de la IHS Global Insight. 

Agenţia care supervizează marile companii chineze de stat le-a cerut miercuri să evite vânzarea de acţiuni şi să cumpere altele 'pentru a proteja stabilitatea pieţei'. 

De asemenea, Autoritatea de reglementare bursieră le-a cerut directorilor companiilor de stat care au vândut acţiuni în ultimele şase luni să le răscumpere şi să nu mai vândă alte acţiuni. 

Banca Centrală a Chinei a dat asigurări că va furniza 'lichidităţi masive pentru a sprijini stabilitatea pieţei bursiere' prin companii de stat care împrumută bani companiilor de brokeraj pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni.

AGERPRES