Interdicţia de a importa vizează, începând cu 8 aprilie, produsele agricole fermiere şi furajele din doisprezece prefecturi japoneze, faţă de cinci cât fuseseră anterior, a precizat Administraţia însărcinată cu siguranţa produselor alimentare.

Această administraţie le-a cerut, de asemenea, importatorilor de produse japoneze să îşi sporească procedurile de depistare (a eventualelor urme de radiaţii). Controalele de radioactivitate asupra produselor alimentare care provin din alte regiuni ale Ţării Soarelui Răsare trebuie şi ele întărite, potrivit AQSIQ.

Beijingul şi-a exprimat îngrijorarea vineri din cauza deversării în Oceanul Pacific a unei cantităţi importante de apă radioactivă provenind de la centrala nucleară Fukushima. Pe de altă parte, sâmbăta trecută, AQSIQ a anunţat înregistrarea a zece cazuri de contaminare de persoane, nave, containere şi avioane care au venit din Japonia începând cu 11 martie.

Embargouri similare cu cel impus de autorităţile chineze au fost decise în ultimele zile de mai multe ţări, printre care Coreea de Sud, Rusia, SUA sau Singapore, notează AFP. La rândul său, Uniunea Europeană a decis vineri să aplice norme mai severe în legătură cu nivelul de radioactivitate tolerat pentru alimentele importate din Japonia.