China, cel mai mare producător şi consumator mondial de oţel, a anunţat anul trecut că intenţionează să îşi diminueze capacităţile de producţie a oţelului cu 150 de milioane de tone până în 2020, în ideea de a soluţiona problema capacităţilor excedentare care au dat naştere la critici peste hotare. 

Cu toate acestea, un raport publicat luni de compania de consultanţă Custeel şi Greenpeace East Asia arat că în 2016 capacităţile de producţie a oţelului din China au crescut cu 36,5 milioane de tone, adică mai mult decât producţia anuală a Braziliei şi de două ori mai mult decât producţia Marii Britanii. De asemenea, 80% din majorările de capacitate au avut loc în trei provincii care se învecinează cu Beijingul, ceea ce a dus la creşterea poluării aerului în capitala chineză la finele lui 2016 şi începutul lui 2017. 

"Credem că este în primul rând în interesul Chinei să răspundă la această problemă de supracapacitate din cauza costurilor mari de sănătate şi de mediu precum şi costurilor financiare asociate", a declarat activistul Greenpeace, Lauri Myllyvirta. 

Potrivit cifrelor oficiale capacitatea totală de producţie de oţel a Chinei era de 1,1 miliarde tone la finele lui 2015. Deşi oficial în cursul lui 2016 au fost închise capacităţi de 85 milioane de tone, peste ţintele naţionale, Greenpeace susţine că doar 23 milioane de tone au fost închise definitiv iar restul au fost doar conservate. Mai mult, deşi noile proiecte au fost interzise anul trecut, Greenpeace susţine că noi capacităţi de 12 milioane de tone au intrat în funcţiune. 

În loc să închidă oţelării, oficialii locali au făcut aranjamente astfel încât "să protejeze oţelăriile nefuncţionale şi să minimizeze impactul politicilor de reducere a capacităţilor", a spus Lauri Myllyvirta. 

Autorităţile de la Bruxelles şi Washington acuză Beijingul că practică preţuri de dumping la oţel, ceea ce afectează preţurile şi încalcă tratatele comerciale internaţionale. Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că introduce taxe cuprinse între 30,7 şi 64,9% pentru anumite produse din oţel provenite din China în încercarea de a-i proteja pe producătorii europeni de importurile la preţ de dumping din China.

AGERPRES