Potrivit unui comunicat al CFR Marfă, remis luni Agerpres, conducerea societăţii a iniţiat un amplu Program de restructurare şi reorganizare care are drept scop diminuarea pierderilor, a arieratelor şi încadrarea în fondul de salarizare aprobat prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli.

În acest sens, începând cu prima decadă a lunii iulie 2011 se va pune în practică un program de concediere colectivă prin reducerea a 3.000 de posturi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pe anul în curs.

De asemenea, în următoarele şase săptămâni, se va reduce programul de lucru cu două zile pe lună, începând de luni, 23 mai 2011 şi până la finele lunii iunie, ceea ce înseamnă că din 30 de zile lucrătoare se vor lucra doar 28.

Potrivit CFR Marfă, sindicatele semnatare ale CCM au fost consultate în privinţa acestei decizii în data de 18 mai 2011, în conformitate cu articolul 52 alin.(3) din Legea 53/2003, modificată prin Legea 40/2011. Consultarea s-a desfăşurat conform prevederilor art.1, lit.b din Legea 62/2011.

SNTFM CFR Marfă SA se află lista companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar Internaţional din cauza situaţiei financiare.

Societatea CFR Marfă este deţinută în totalitate de statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, şi controlează, după ultimele date disponibile, 76 la sută din volumul total de marfă transportat în România pe calea ferată.

La finele primului trimestru din acest an, compania avea datorii la stat în valoare de 220,96 milioane de lei.
SURSA: Agerpres