Grupul energetic ceh CEZ, controlat de stat, are o unitate de comando antrenată în ultimii 10 ani pentru a combate furtul de electricitate, potrivit presei din Cehia, preluată de Wall Street Journal (WSJ).

„Practic nimeni nu ştia, în Cehia, că unii angajaţi ai CEZ participă la antrenamente paramilitare. Am aflat că grupul şi-a pregătit în ultimul deceniu o unitate de comando pregătită să poarte mici bătălii, ai cărei membri au fost antrenaţi cu armament cu muniţie de război, în tactici antitero, intrare prin efracţie şi alte exerciţii militare”, scrie Wall Street Journal.

CEZ are o mare influenţă în Cehia

Grupul CEZ, deţinut în proporţie de 70% de guvernul ceh, este văzut de către populaţie drept o forţă de influenţă în mediul politic local. Cehii spun uneori „CEZka Republika”, în loc de Ceska Republika, ridiculizând puterea absolută de care se bucură grupul energetic pe plan intern.

Presa din Cehia a demascat marţi seară secretul CEZ – unitatea de comando antrenată pe parcursul ultimilor 10 ani. Echipa formată de CEZ are rolul oficial de a „investiga potenţiale furturi de electricitate”, în general de către grupuri care funcţionează ilegal, precum cele care cultivă marijuana. Potrivit CEZ, angajaţii companiei trimişi să ancheteze posibile furturi de energie sunt uneori întâmpinaţi cu focuri de armă de către infractori.

CEZ este prezentă şi în România deţinând societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din Oltenia.

SURSA:Mediafax