Cererea de suspendare respinsă ieri a fost formulată de două ONG-uri care se opun proiectului minier de la Roșia Montană, împotriva Consiliului Judeţean Alba şi companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Reamintim că vineri, 27 mai, Tribunalul Cluj a respins cererea înaintată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația Alburnus Maior de suspendare a hotărârii Consiliului Local nr. 1/2009 (HCL 1/2009) cu privire la planul de urbanism general (PUG) al comunei şi planul de urbanism zonal (PUZ) pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană.
În consecință, atât Certificatul de Urbanism cât și documentația PUZ-PUG sunt în vigoare și perfect aplicabile.
“Odată aprobat, proiectul Roșia Montană va contribui cu aproape 1% la PIB-ul României, chiar dacă unele ONG-uri se opun constant dezvoltării economice și sociale a unei zone foarte sărace a țării. Am câștigat zece procese majore în ultimul an și jumătate, toate inițiate de ONG-uri, și suntem convinși că proiectul minier Roșia Montană va fi un model de dezvoltare responsabilă”, declară Dragoş Tănase, director general al RMGC.
Proiectul minier de la Roșia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va genera o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management.