"Europol şi autorităţile de aplicare a legii din Australia, Belgia, Franţa, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au desfăşurat o acţiune comună care a vizat utilizatorii unei platforme de achiziţionare de Distributed Denial of Service (DDoS). Ca urmare a acestei acţiuni a fost dezafectată platforma ce punea la dispoziţie respectivele instrumente de atacuri informatice, iar 34 de persoane au fost reţinute/arestate şi 101 persoane audiate şi atenţionate/avertizate", se arată într-un comunicat al CERT-Ro. 

Pe parcursul acţiunii, Centrul European Cybercrime al Europol a sprijinit eforturile naţionale ale ţărilor menţionate, în vederea identificării persoanelor suspecte, atât în Europa, cât şi în afară, prin organizarea de întâlniri operaţionale, coroborarea informaţiilor obţinute şi suport analitic. Site-ul ce punea la dispoziţie aceste 'servicii' de achiziţionare de DDoS era utilizat în special de tineri pasionaţi de jocuri video. 

Potrivit sursei citate, organele de aplicare a legii au desfăşurat operaţiuni de succes împotriva unor persoane ce au realizat infracţiuni cibernetice. Ca urmare a acestor acţiuni s-a resimţit nevoia de a realiza o campanie preventivă, în mai multe ţări europene, care să informeze şi să conştientizeze tinerii asupra riscului de a fi implicaţi în criminalitatea informatică. 

"Mulţi tineri realizează atacuri cibernetice pentru distracţie sau din dorinţa de a-şi arăta cunoştinţele în domeniul IT, fără a conştientiza pe deplin consecinţele faptelor lor. Cu toate acestea, pedepsele sunt severe şi pot avea implicaţii negative asupra viitorului tinerilor anchetaţi", precizează CERT-RO. 

În context, adolescenţii care au fost implicaţi în criminalitatea informatică au deprinderi care pot fi folosite şi într-un context pozitiv. De asemenea, cunoştinţele în programare, securitate informatică sau chiar gaming sunt căutate şi există mai multe oportunităţi de carieră pentru cei pasionaţi de aceste domenii. 

Un studiu recent realizat cu sprijinul EUROPOL, publicat în octombrie 2016, demonstrează cum pot tinerii să fie implicaţi în criminalitatea informatică. 

AGERPRES