Cu prilejul Adunării generale anuale a grupului, Lakshmi Mittal i-a informat pe acţionari că se aşteaptă ca în Europa consumul de oţel să scadă cu 2% în acest an. În schimb, Lakshmi Mittal crede că piaţa oţelului din America de Nord va creşte cu 6-7%, iar la nivel global cererea de oţel va înregistra un salt de 4-5%.

Prognozele lui Lakshmi Mittal sunt mai pesimiste pentru Europa şi mai optimiste petnru America de Nord decât cele ale Asociaţiei Mondiale a Oţelului (WSA). Aceasta din urmă a anunţat luna trecută că se aşteaptă la o creştere de doar 3,6% a consumului mondial de oţel în acest an, după o creştere de 5,6% în 2011. WSA se aşteaptă ca în Europa consumul de oţel să se contracte cu 1,2% în acest an până la 150,9 milioane tone, pentru ca în 2013 să crească cu 3,3% până la 155,8 milioane tone. Pentru NAFTA, WSA estimează că în 2012 consumul de oţel ar urma să crească cu 5,2% , urmând ca în 2013 să se înregistreze o creştere de 5,1%.

Susţinând că cererea de oţel este insuficientă pentru a permite funcţionarea tuturor uzinelor sale, ArcelorMittal a decis în urmă cu câteva luni să oprească mai multe furnale din Europa, cum este cel de la Florange (Franţa) şi de asemenea a închis definitiv două furnale la Liege (Belgia).

ArcelorMittal este cel mai mare producător mondial de oţel, cu operaţiuni în peste 60 de ţări. În 2011, ArcelorMittal a înregistrat venituri de 94 de miliarde dolari şi o producţie de oţel de 91,9 milioane de tone, reprezentând aproximativ 6% din producţia mondială de oţel. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.