Potrivit EFE, o echipă de cercetători americani a detectat anticorpi împotriva COVID, în sângele din cordonul ombilical al unui nou născut a cărui mamă a fost vaccinată împotriva noului coronavirus, informează Agerpres.

Mai exact, potrivit sursei citate, cercetătorii de la Universitatea Atlantică din Florida susțin că este vorba despre primul caz cunoscut al unui sugar în al cărui sânge a fost detectat imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul îi produce pentru a se apăra de agenţi patogeni şi care este asociat virusului SARS-CoV-2.

De menționat este faptul că, cesta este un studiu preliminar publicat de medRxiv, o compilaţie de articole ştiinţifice ale căror concluzii au fost verificate de cercetători independenţi.

În ciuda rezultatelor, semnatarii acestei lucrări amintesc de necesitatea urgentă de a cerceta siguranţa şi eficacitatea vaccinării anti-COVID-19 în timpul sarcinii.

Eficiența vaccinului anti COVID la femei însărcinate

În ceea ce privește vccinarea femeilor însărcinate cu vaccinul antigripal şi trivalent DTP (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive), aceasta a fost bine studiată în termeni de siguranţă şi eficienţă pentru protejarea nou-născutului la trecerea anticorpilor prin placentă, astfel încât există posibilitatea – potrivit autorilor – la o protecţie similară dacă mama este vaccinată împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID.

În acest caz, vaccinul de la Moderna, a fost administrat unei lucrătoare sanitare din prima linie, la momentul când sarcina avea 36 de săptămâni şi 3 zile. Naşterea, pe cale naturală, a fost normală şi spontană, la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin anti- COVID.

Femeia a născut o fetiţă, cu evoluţie normală, căreia i s-au prelevat mai multe probe de sânge din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi împotriva noului coronavirus.

În tot acest timp, mama a primit a doua doză de vaccin de la Moderna, urmându-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile. În acest context, rezultatele au indicat detectarea de anticorpi IgG în sângele din cordonul ombilical al bebeluşului împotriva proteinei S a SARS-CoV-2 (folosită de virus pentru a penetra celula umană).

“Am demonstrat că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccin”, au subliniat cercetătorii care au precizat că, deşi este vorba de primul caz consemnat, există totuşi o protecţie şi o scădere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 în cazul în care mama este vaccinată.