Într-un scurt comunicat de presă, Olympus a informat că Woodford, primul non-japonez care a ocupat funcţia de preşedinte, a fost destituit în urma divergenţelor care au apărut între el şi ceilalţi membrii ai board-ului cu privire la management şi strategie. Olympus a adăugat că Michael Woodford, 51 de ani, a fost eliberat de atribuţiile sale şi retrogradat în postul de director fără autoritate executivă. Compania l-a desemnat pe preşedintele consiliului de administraţie Tsuyoshi Kikukawa pentru a-l înlocui pe Michael Woodford.

Anunţul surprinzător i-a neliniştit pe investitori şi a declanşat o vânzare masivă de acţiuni. Acţiunile Olympus au pierdut peste 17% la bursa de la Tokyo.

Ulterior, Tsuyoshi Kikukawa a oferit unele detalii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei. "Michael Woodford a ignorat structura noastră organizaţională şi a luat decizii fără a consulta şefii de departament", a declarat Kikukawa într-o conferinţă de presă.

În luna aprilie a acestui an, Michael Woodford a devenit primul non-japonez care a fost numit în funcţie de preşedinte al Olympus, după o carieră de 30 de ani în cadrul companiei nipone. Woodford s-a alăturat subsidiarei britanice a Olympus în aul 1981 iar ulterior a ocupat funcţia de director operaţional la Olympus Medical Systems Europa.

Doar câteva mari companii japoneze au directori străini, precum Howard Stringer care conduce Sony şi Carlos Ghosn care este CEO-ul Nissan.
Sursa: Agerpres