UPDATE: Drept la replică

Doctorul Irinel Popescu a venit miercuri cu un drept la replică. Îl prezentăm mai jos, integral:

„Luând in considerare Comunicatul nr. 1022/VIII/3 emis la data de 8 Decembrie 2021 de către Direcția Naționala Anticorupție se impun următoarele precizări:

Astfel, situația de fapt prezentată mass-mediei este trunchiata, contrara realității, menita doar sa inducă in eroare opinia publica inclusiv prin titlul pompos al informării respectiv: „Trimitere dare de mita soluționare dosar DNA”.

In realitate, dosarul ce a făcut obiectul acestui comunicat reprezintă o înscenare pusa la punct extrem de minuțios de către reprezentanții DNA, fiind relevant ca opinia publica si reprezentantii mass-media sa cunoasca faptul ca subsemnatul NU am promis, NU am oferit si nici NU am dat vreunei persoane o suma de bani sau alte foloase, pentru a obtine solutii favorabile in dosarele aflate in instrumentarea organelor de urmarire penala.

De altfel, acest dosar a fost deschis după ce in dosarul in care eram cercetat (cauza redeschisa după ce se dispusese de către un procuror DNA o soluție de neîncepere a urmăririi penale fata de subsemnatul), toți experții, inclusiv expertul DNA, au concluzionat ca, in calitate de președinte al CNAS, am respectat întocmai legea, iar alegațiile privind presupusa fapta de abuz in serviciu erau vădit nefondate.

Desigur, pentru ca nu a convenit acuzării, expertiza a fost anulată iar subsemnatului i s-a realizat aceasta înscenare.

De asemenea, „încercările” amintite in ultima parte a comunicatului nu au fost realizate de subsemnatul, ci dimpotrivă de către reprezentanții DNA care au încercat cu ardoare sa formuleze acuzații de natura penală împotriva subsemnatului, acuzații care frizează ridicolul.

Nu este de neglijat nici împrejurarea in care acest dosar a fost trimis in judecată, având in vedere ca la data de 6 decembrie 2021, la termenul stabilit in cadrul dosarului nr. 9313/3/2021/a1 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect presupusele infracțiuni de abuz in serviciu si luare de mita, a rezultat ca DNA a mintit instanta de judecata când a fost întrebata dacă a colaborat cu SRI in dosarele ce ma vizau.

Dintr-o alta perspectiva, tot instanța va stabili dacă organele statului au acţionat cu bună sau cu rea-credinţă, dacă au fost urmate procedurile legale pentru astfel de situaţii, dacă a existat vreo ipotetică faptă, dacă a existat vreun mobil ascuns, dacă au existat presiuni sau constrângeri, de orice fel.

Este regretabilă toată aceasta campanie concertată de discreditare a valorilor românești din medii precum educațional, cultural, medical, juridic, academic samd., sau a mediului de afaceri cu capital românesc.

Este regretabil că, în Romania anului 2021, în anumite cauze, unicul scop al procesului penal, respectiv aflarea adevarului într-o cauza penală, este deturnat în favoarea unor interese obscure ce nu au corespondent în valorile unui stat democratic.

Cu stimă,

Prof. Dr. Irinel Popescu”, a transmis cunoscutul medic.

Știre inițială:

A încercat să dea o mită de 100.000 de euro! DNA este pe urmele lui

Decizia a fost luată după ce Irinel Popescu le-ar fi promis 100.000 de euro anchetatorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a scăpa de dosare.

Astfel, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Irinel Popescu pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, alături de administratorul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat al DNA, preluat de agerpres.ro

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti

De asemenea, procurorii susţin că, în perioada decembrie 2017 – februarie 2018, Irinel Popescu, beneficiind de ajutorul celeilalte persoane, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, învestite cu instrumentarea şi soluţionarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat.

„Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menţionată, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri asigurătorii) şi în final soluţii de netrimitere în judecată”, spun anchetatorii.

Mai apoi, cu toate aceste „încercări”, la data de 31 martie, Popescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, conform DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Cine este Irinel Popescu?

Irinel Popescu s-a născut la Filiași și a urmat Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, pe care a absolvit-o în 1977 cu media 9.98. Acesta a fost primul clasat la „Concursul de internat în specialități Chirurgicale” al promoției. Specializarea sa principală este chirurgia generală, la care a adăugat-o, în ultimul deceniu, pe cea hepatică.

Amintim că acesta a devenit foarte cunoscut în România după ce a introdus transplantul de ficat în practica medicală. În momentul de față, este membru corespondent al Academiei Romane, Sectia de Stiinte Medicale și conduce Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.