Guvernul grec a trimis joi o cerere pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, cererea care ar urma să fie examinată la reuniunea de vineri a Eurogrupului. Însă, într-un interviu acordat Financial Times, premierul slovac Robert Fico exclude varianta ca ţara sa să acorde Greciei un ajutor suplimentar. 'Nimeni în Europa nu vrea să mai dea bani Greciei', a afirmat Robert Fico, adăugând că i-ar fi greu să explice opiniei publice de ce Slovacia trebuie să subvenţioneze Grecia.

Slovacia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori şi ţară membră a zonei euro din 2009, a ameninţat încă din luna iunie 2012 că va cere ieşirea Greciei din zona euro, în cazul în care Atena nu va introduce un plan de austeritate în schimbul ajutorului internaţional.

Pentru Estonia, o mică ţară baltică cu 1,3 milioane locuitori, o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar avea un impact modest asupra monedei europene, care în prezent este într-o formă mai bună decât în perioada primei crize a datoriilor Greciei. 'Cu siguranţă zona euro este mai stabilă şi mai puternică decât era în urmă cu cinci ani, iar ipotetica ieşire unui stat membru nu ar urma să aibă decât un impact slab', a declarat ministrul de Finanţe din Estonia, Maris Lauri.

Fostă republică sovietică, Estonia a aderat la zona euro în 2011, înaintea Letoniei (2014) şi Lituaniei (2015). Afectată de criza din 2008-2009, Estonia a reuşit să-şi redreseze economia graţie unei cure de austeritate fără precedent. În ţara vecină Letonia, PIB a înregistrat în 2008-2009 o contracţie de 25% însă ţara s-a redresat graţie unui plan de asistenţă al FMI şi UE care a prevăzut reduceri drastice de pensii şi salarii.

Oficialii letoni apreciază că nu există decât un singur drum pentru Grecia şi alte state puternic îndatorate: austeritatea. Ministrul leton de Finanţe, Janis Reirs subliniază că 'cooperarea cu Grecia nu poate fi fondată decât pe programul de ajutor existent, cu condiţii clare'. Doar 'reformele structurale profunde' pot salva Grecia, apreciază la rândul său Andris Strazds, economist la Banca centrală a Letoniei. Fostul premier lituanian, Andrius Kubilius, care în 2009 a renunţat la 25% din salariu, împărtăşeşte acelaşi punct de vedere. 'Politica de austeritate a fost singurul remediu pentru noi şi nu văd motivul pentru care grecii nu îl aplică, a declarat Andrius Kubilius.

Actualul program de asistenţă financiară convenit de Grecia cu partenerii din zona euro expiră la data de 28 februarie. În lipsa unui nou acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi cu riscul ieşirii din zona euro.

AGERPRES