Piaţa de smartphone-uri este în continuă creştere, atât la nivel global, cât şi pe plan local. La nivel global, Gartner estimează că în primele trei luni ale acestui an s-au vândut 380 milioane smartphone-uri, în creştere cu 9,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În plus, cumpărătorii cheltuie mai mult pentru a obţine un dispozitiv mai bun, ceea ce duce la o creştere a preţului mediu de vânzare a smartphone-urilor. 

Samsung este lider mondial, însă cota sa de piaţă a scăzut până la 20,7% în primul trimestrul, de la 23,3% în primul trimestru din 2016, din cauza impactului retragerii de pe piaţă a modelului Galaxy Note 7. Cota de piaţă a producătorului american Apple a scăzut şi ea până la 13,7% de la 14,8% anul trecut. Cotele de piaţă ale producătorilor chinezi Huawei, Oppo şi Vivo au urcat în primul trimestru până la 9%, 8,1% respectiv 6,8%. Ultimii doi producători au derulat campanii agresive de marketing şi vânzări în China, afectând serios Huawei şi Apple. Oppo este lider la vânzările de smartphone în China.

Pe piaţa locală, la sfârșitul anului 2016, în România erau 22,9 milioane de utilizatori de telefonie mobilă, dintre care 11,5 milioane erau utilizatori pe bază de abonament și 11,4 milioane utilizatori pe bază de cartele. Majoritatea românilor au trecut deja la un smartphone, însă există în continuare o proporţie ridicată, de aproape 40%, a clienţilor cu telefoane simple. Motivele pentru care aceştia nu au trecut încă la un telefon inteligent sunt multiple: nu ştiu să le folosească, nu îşi permit sau pur şi simplu nu au nevoie de un smartphone. Cei vor un telefon inteligent aleg de regulă un model 4G. Numărul de conexiuni 4G din ţară a ajuns la 5,8 milioane, față de 2,7 milioane în urmă cu 12 luni. Jucătorii de pe piaţa locală se aşteaptă ca în acest an piaţa de smartphone-uri să crească cu aproximativ 10% până la 4,5 milioane de unităţi.

În ceea ce priveşte telefoanele propriu-zise, Samsung a lansat Galaxy S8 şi S8 Plus, Huawei se bazează anul acesta pe modelul P10, Oppo şi Vivo au introdus pe piaţă modelele F3 Plus, respectiv V5s. Galaxy S8 Plus este un telefon cu un ecran impresionant, are un procesor unic dezvoltat pe arhitectura de 10 nm, cameră principală  de 12 megapixeli şi o autonomie rezonabilă. Huawei P10 are o grosime de doar 6,98 mm şi un ecran de 5,1 inci acoperit cu Corning Gorilla Glass 5. Camera frontală integrează pentru prima dată lentile Leica, ce includ o apertură F/1.9 și un senzor complet nou care captează mai multă lumină. Oppo F3 Plus este un telefon cu un ecran de 6 inch,  procesor cu opt nuclee, cameră principală de 16 MP şi două camere frontale de 16 şi 8MP. Cel mai nou telefon de la vivo, V5s, lansat luna aceasta  este unul cu caracteristici superioare la un preţ accesibil. Acesta are ecran de 5,5 inch, cameră foto de 13 MP, 4 GB RAM şi un preţ de doar 280 euro. Apple va lansa în toamna acestui an mai multe telefoane, având în vedere că aniversează zece ani de la lansarea primului iPhone. Despre vârful de gamă se speculează că va dispune de un nou tip de ecran, care de asemenea va avea şi o formă curbă, un cadru de oţel inoxidabil precum şi camere mai performante.  În plus, Apple vrea să integreze butonul home în ecran aşa cum a făcut rivalul Samsung cu modelul Galaxy S8. Telefonul iPhone este cel mai important produs al grupului Apple, responsabil pentru aproximativ două treimi din vânzări.

 

Alternative la iPhone 8 sunt: HTC U11, LG G6, Xiaomi Redmi Note 4 sau Nokia 6.

 

Samsung Galaxy S8 Plus

Vivo V5s​

 

Oppo F3 Plus​

Huawei P10