Rata locurilor de muncă vacante a fost în al treilea trimestru de 0,8%, în scădere cu 0,09 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 1,26 puncte faţă de aceeaşi perioadă din 2008, cea mai mare cerere înregistrându-se în sănătate şi asistenţă socială, agricultură şi administraţia publică.

Astfel, în iulie-septembrie, rata locurilor de muncă vacante a fost de 3,36% în activităţile de sănătate şi asistenţă socială, de 1,64% în agricultură, silvicultură şi pescuit şi de 1,5% în administraţia publică, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, se regăsesc industria extractivă (0,03%), tranzacţiile imobiliare (0,21%), respectiv activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (0,23%).

Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice – grupa majoră 2 (1,11%) şi de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi – grupa majoră 3 (1,05%).

Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice – grupa majoră 1 (0,44%) şi cea a funcţionarilor administrativi – grupa majoră 4 (0,53%).

În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Nord-Est (1,12%), urmată de regiunea Bucureşti (1,04%). În regiunea Nord-Vest (0,48%), respectiv Sud-Vest (0,55%) s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.

SURSA: Mediafax