“Cerinţele de capital pentru întregul sector bancar din Grecia sunt estimate la 40,5 miliarde de euro dintre care 27,5 corespund celor patru ‘bănci sistemice”, potrivit unui raport al Băncii Greciei, citat de AFP şi care subliniază că recapitalizarea “trebuie să fie finalizată până la sfârşitul lunii aprilie 2013”.
Detaliind necesităţile fiecărei dintre aceste patru bănci, BOG a considerat că NBG, numărul unu al sectorului grec, are nevoie de 9,756 miliarde de euro, Alpha de 4,571 miliarde, Eurobank de 5,839 miliarde şi Piraeus Bank de 7,335 miliarde.

Cele patru mari bănci elene vor fi sprijinite “de stat”, în timp ce o duzină de bănci mai mici, considerate “non-sistemice”, trebuie recapitalizate de sectorul privat, de asemenea până la sfârşitul lunii aprilie, a declarat BOG. Ele vor avea nevoie de un total de 13 miliarde de euro.

Aceste estimări ale BOG se bazează pe “pierderile băncilor după participarea lor la operaţiunea de ştergere a datoriilor suverane ale Greciei în martie’ şi pe ‘pierderile preconizate din datorii neperformante”, potrivit raportului societăţii de consilieri Blackrock Solutions.

În temeiul acordului semnat în 2010 între Grecia şi creditorii ei, UE şi FMI, aceştia din urmă au impus un audit băncilor elene, care a fost realizat de Blackrock Solutions.

Potrivit plăţii unei tranşe din împrumutul zonei euro acordat săptămâna trecută Greciei, băncile elene ar trebui să beneficieze de 16 miliarde de euro după ce au primit în mai un prim ajutor de 18 miliarde de euro pentru recapitalizarea lor.
Aceste sume fac parte dintr-un pachet de 50 de miliarde de euro, plătite sub formă de obligaţiuni de FESF Fondului de stabilitate elen /Hellenic Financial Stability Fund/ pentru recapitalizarea băncilor greceşti, prevăzută prin al doilea plan de sprijin elaborat în favoarea Greciei de UE şi FMI în primăvară.

Sursa: Agerpres