La cel mai mare eveniment dedicat industriei de mobile vor susţine prezentări, workshopuri, lansări şi concursuri peste 30 de companii de renume din 14 ţări. În cadrul celor 3 zile ale evenimentului organizat de Mobile Moday, cea mai mare comunitate din lume din industria mobile, sunt aşteptaţi peste 1.000 de vizitatori, atât din ţară, cât şi din străinătate.

„Spre deosebire de Europa de Vest, unde au loc numeroase astfel de evenimente, în această parte a continentului nu s-a mai organizat vreo întâlnire de o asemenea anvergură, iar piaţa are nevoie de un astfel de impuls. Există un interes tot mai mare din partea comunităţilor de profesionişti din domeniul comunicaţiilor mobile, iar Eastern European Mobile Monday Developer Summit vine în ajutorul acestor specialişti din această parte a continentului”, a declarat Dan Romescu, fondator Mobile Monday Romania.

Printre cei mai importanţi speakeri din cei peste 30 care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului de la Bucureşti se numără Sanyu Kiruluta, Team Lead Developer Relations, Research In Motion; Erik Hellman, Research Manager Sony Ericsson Labs precum şi Terance Eden, Developer Community Manager InMobi, cea mai mare reţea independentă de advertising la nivel mondial.

„Unele dintre cele mai interesante şi inovative aplicaţii mobile sunt dezvoltate în Europa de Est. Sperăm ca evenimentul să creeze un impact semnificativ asupra industriei de profil, prin dezvoltarea relaţiilor între comunităţile din regiune care se vor întâlni”, a declarat Eric Reiss, CEO FatDUX Group, una dintre cele mai mari agenţii full-service de interactive media, prezent şi el la eveniment.

Prezentările susținute în cele 3 zile vor fi completate de work-shop-uri, unde vizitatorii au ocazia să testeze live, în premieră, aplicaţii Blackberry, Adobe şi HTML5, alături de unii dintre cei mai experimentaţi profesionişti la nivel global.
„În acest moment, cele mai multe concepte de aplicaţii şi servicii mobile sunt create în Europa de Vest, însă mai mult de jumătate din dezvoltarea acestora este realizată în statele din estul continentului, fiind vorba despre foarte mult outsourcing. Ne propunem să echilibrăm balanţa şi, pe viitor, pe plan local, să avem nu numai dezvoltatori, dar şi designeri şi arhitecţi digitali”, a adăugat Dan Romescu, de la Mobile Monday.

În ultima zi a Summit-ului se va organiza o sesiune DroidCon, eveniment care îl va avea ca protagonist pe Erik Hellman, Research Manager Sony Ericsson Labs, şi care va dezbate în detaliu tematica dezvoltării de aplicaţii folosind API-uri pe platforma Android. La nivel internaţional, se mai organizează astfel de sesiuni în Londra, Berlin şi Amsterdam.

Concurs de aplicaţii mobile

În cadrul evenimentului va fi organizat şi un concurs de aplicaţii mobile, AppCircus, la care s-au înscris 12 companii dezvoltatoare, mare parte dintre acestea fiind autohtone. Câştigătorul AppCircus va intra în selecţia pentru finala Mobile Premier Awards în timpul Mobile World Congress din 2012, cel mai prestigios eveniment din industria mobile.

„Există foarte mult talent în dezvoltarea de aplicaţii mobile în această parte a Europei şi avem şansa să conectăm estul cu vestul continentului. Împreună se vor putea realiza lucruri fantastice în domeniul aplicaţiilor şi serviciilor mobile”, este de părere Raimo van der Klein, CEO Layar, dezvoltatorul cele mai cunoscute platforme de realitate augmentată din lume.

“Eastern European Mobile Monday Developer Summit” se desfăşoară în perioada 26-28 Septembrie la World Trade Center, București.