Printre cele mai mari riscuri specifice se numără accesarea neautorizată de date confidenţiale şi furtul informaţiilor, dificultatea în localizarea dispozitivului prin GPS şi imposibilitatea blocării terminalului de la distanţă, în cazul pierderii sau furtului.

„Cei mai mulţi dintre utilizatori nu văd dispozitivul ca pe o ţintă a unor atacuri informatice şi, în consecinţă, nici nu utilizează aplicaţii mobile de securitate. Cel mai mare risc este furtul de informaţii de pe telefon, cum ar fi parolele de acces la email, agenda de telefon sau alte date care pot duce la prejudicii importante”, a explicat Adi Coman – The PhoneGeeks.

Cele mai indicate aplicaţii mobile de securitate sunt programele antivirus, care asigură protecţie împotriva accesării datelor confidenţiale şi furtului de informaţii, însă există şi aplicaţii care permit blocarea dispozitivului în cazul pierderii sau furtului, localizarea prin GPS a telefonului şi notificarea utilizatorului prin SMS cu coordonatele acestuia.

Potrivit recomandărilor The PhoneGeeks, cele mai indicate aplicaţii antivirus pentru dispozitivele Android sunt Bitdefender Mobile Security, Avast Mobile Security, AVG Antivirus sau Lookout Security and Antivirus.

„Aplicaţiile recomandate sunt gratuite, consumă resurse puţine, ceea ce face ca dispozitivul mobil să funcţioneze în condiţii optime, iar interfaţa grafică este uşor de folosit. Softurile gratuite şi cele plătite se comportă relativ la fel în securizarea telefonului, diferenţele fiind date de opţiunile suplimentare incluse în aplicaţiile contra cost, preţul acestora variind între 4 şi 15 euro”, a precizat Radu Boancă – The PhoneGeeks. Pentru dispozitivele iOS, consultantul EuroGsm recomandă antiviruşi precum McAfee Global Threat Intelligence Mobile, iSafeGuard, Lookout sau VirusBarrier.

Printre cele mai utilizate programe pe plan local pentru localizarea smartphone-urilor prin GPS, se numără Find my iPhone (pentru iOS) şi respectiv Find my Phone (pentru Android), o aplicaţie similară fiind şi Wheres My Droid.