Patru componente principale alcătuiesc o cască de motocicletă. Acestea sunt carcasa exterioară, căptușeala de confort, căptușeala care absoarbe impactul și un sistem de retenție. Toate aceste componente lucrează împreună pentru a proteja în mod eficient fața și capul motociclistului.

Un accident de motocicletă în care motociclistul nu poartă cască de protecție are de trei ori mai multe șanse de a fi fatal pentru motociclist decât dacă acesta ar purta cască de protecție.

Dar există și alte beneficii ale purtării unei căști de motocicletă:

– În primul rând, o cască de motocicletă reduce zgomotul produs de vânt. Vântul poate fi foarte zgomotos atunci când suflă pe lângă urechile tale. Acest lucru poate face ca alte sunete de pe drum să fie greu de auzit, cum ar fi vehiculele de urgență și mașinile care se apropie. Purtarea unei căști poate face ca mersul pe motocicletă să fie mai sigur, deoarece incapacitatea de a auzi sunetele de pe șosea poate contribui la producerea unui accident. Pe lângă zgomot, vântul poate înțepa și pielea atunci când lovește fața, dar purtarea unei căști poate reduce acest lucru.

– De asemenea, castile ii protejeaza pe motociclisti și de alte condiții meteorologice, inclusiv de zilele luminoase și însorite pe care le vedem vara sau de ploile și frigul de toamna și iarna. Căștile de motocicletă au o vizieră care poate reduce foarte mult strălucirea soarelui, în special atunci când motocicliștii merg direct în direcția soarelui în zori sau la amurg. O cască poate, de asemenea, să țină ploaia departe de fața motociclistului în timpul furtunilor, ceea ce poate crește vizibilitatea.

– Dar există și mai multe elemente împotriva cărora o cască poate proteja. Pe șosea există multe obiecte care zboară, cum ar fi pietre, pietriș și crengi, care pot fi foarte periculoase pentru un motociclist dacă îi zboară în față. Insectele pot fi, de asemenea, o pacoste, de care o cască vă poate ajuta să vă protejați. Există multe motive întemeiate pentru ca motocicliștii să își pună casca înainte de a porni la drum. Nu numai că oferă mai multă protecție decât dacă ar lăsa capul și fața descoperite, dar pot proteja, de asemenea, motociclistul de aspectele mai puțin plăcute ale călătoriei, inclusiv de vreme, resturi și insecte.

Care sunt cele mai populare tipuri de căști moto

Pe lângă faptul că este obligatorie, casca de motocicletă este cea mai bună protecție în caz de accident. Purtarea unuia singur reduce cu 30% șansele de deces și cu 40% șansele de a suferi un traumatism cranian grav. Dar există multe tipuri de căști de motocicletă și nu toate oferă aceeași protecție și performanță.

Există diferite tipuri de căști de motocicletă, deoarece designul lor a evoluat de-a lungul timpului, de la modele pe care astăzi le considerăm provocatoare la căști modulare și integrale, care oferă protecție maximă. Dar aceste schimbări se datorează și unor motive estetice. Dacă există o piesă de echipament pentru motociclete care poate fi personalizată, aceasta este casca.

Căști retro și căști de calibru

Acestea sunt căști de bază, cu un nivel de protecție foarte scăzut în majoritatea cazurilor. Acestea nu acoperă fața sau ceafa și, în caz de accident, nu ne vor proteja foarte bine. Este cel mai puțin recomandat tip de cască de motocicletă din punct de vedere al siguranței, dar este cel mai confortabil de pus și de scos.

În acest caz, ele sunt de obicei cumpărate mai mult pentru designul lor decât pentru performanțele lor. Din fericire, în zilele noastre există modele care vă permit să combinați ambele lumi, astfel încât purtarea unei căști cu un design clasic nu trebuie să fie mai puțin sigură.

Căști tip jet

Nivelul de protecție pe care îl oferă este, de asemenea, scăzut, deși protejează atât ceafă, cât și zona urechilor, dar nu și fața – cu excepția celor care includ un ecran, deși acesta nu rezistă de obicei la impacturi puternice.

Aceste tipuri de căști moto sunt comune în oraș și pentru conducătorii de scutere. Printre avantajele lor se numără dimensiunile reduse și greutatea redusă. Un design mai urban și mai versatil joacă, de asemenea, în favoarea lor.

Căști integrale

Acestea sunt cele mai frecvente căști moto, deoarece oferă și cel mai înalt nivel de protecție. După cum sugerează și numele lor, acestea sunt alcătuite dintr-o singură piesă care nu poate fi dezasamblată. Acestea protejează întreaga față și bărbia și sunt cele mai bine adaptate căști.

Din punct de vedere al siguranței, acestea sunt cele mai recomandate. Bineînțeles, acestea sunt disponibile în mai multe prețuri și game, în funcție și de material, după cum vom vedea mai departe.

Un alt avantaj al acestora este că sunt cele care izolează cel mai bine de zgomot și de aer.

Căști modulare

Nivelul lor de protecție este ridicat, deși sunt cu o treaptă sub căștile integrale. Acestea sunt căști cu o protecție pentru bărbie rabatabilă care, dacă este necesar, poate fi transformată în ceva similar cu o cască de avion. Deși nu este permisă călătoria cu apărătoarea de bărbie deschisă, posibilitatea de a o rabata este foarte utilă pentru opririle în timpul călătoriilor lungi, când nu va fi necesar să scoateți întreaga cască.

Marele dezavantaj al acestor tipuri de căști de motocicletă este că, pentru a avea acest mecanism, sunt mai grele decât o cască integrală.

În ultima vreme, pe piață au apărut căști multimodulare care oferă mai multe opțiuni în funcție de modul în care modulele sunt asamblate sau dezasamblate. În acest caz, siguranța va fi mai mică și va depinde, în primul rând, de modul în care este asamblată casca.