Varza murată este un ingredient esențial atunci când pregătim sarmale. Aceasta are mai multe utilizări. Totuși, atunci când este folosită în deliciosul preparat tradițional, aceasta trebuie să aibă foile mari, subțiri și cu nervuri cât mai mici, pentru ca rulatul să fie mai ușor.

Trebuie să alegem o varză potrivită când pregătim sarmale

Un detaliu important este că varza românească se deosebește de cea de import. Aceasta nu este atât de rotundă și are frunze subțiri, cu o culoare străvezie. Astfel, este ideală pentru pregătirea îndrăgitului preparat tradițional, nelipsit de pe mese în timpul sărbătorilor.

Mulți se întreabă și ce rețetă trebuie să urmeze. De exemplu, există anumite reguli care trebuie respectate indiferent de rețetă. Un detaliu important este respectarea anumitor proporții.

De exemplu, este necesară o cantitate potrivită de orez pentru a găti sarmale moldovenești delicioase. În cazul în care punem prea mult sau prea puțin orez la un kilogram de carne, sarmalele vor ieși prea tari sau prea moi. Din acest motiv, trebuie să fim foarte atenți atunci când adăugăm orezul.

Astfel, la un kilogram de carne se pun 100 de grame de orez, fiind respectată o proporție de 10% orez/kilogram de carne. O rețetă ideală este următoarea:

  • 1 kg de carne tocată de porc și de vită;
  • costiță afumată, după gust;
  • 100 g orez;
  • 3-4 kg varză acră;
  • ceapă;
  • ulei pentru prăjit;
  • 3-4 linguri de bulion;
  • câteva frunze de dafin;
  • cimbru;
  • mărar;
  • sare;
  • piper.

Trebuie să fim atenți la mâncarea de sărbători dacă ținem la dietă

În altă ordine de idei, trebuie să fim atenți la mâncarea de sărbători dacă ținem la dietă. Despre acest lucru a vorbit nutriționistul Mihaela Bilic. Aceasta a scris pe pagina sa de socializare că sarmalele reprezintă un fel de mâncare echilibrat.

Ele îmbină carnea cu cereale și legume, într-un mod ideal din punct de vedere al nutriției. Chiar și așa, nutriționistul a explicat că trebuie să fim atenți atunci când le consumăm, în cazul în care ținem la dietă.

Potrivit specialistei, este recomandat să renunțăm la mămăligă și ne bucurăm de sarmale ca fel unic la o masă. Aceasta a subliniat și că sărbătorile de iarnă sunt incomplete fără gust și miros de sarmale.