„Pe lângă cifrele nedorite, pot să dau o veste care poate să fie o speranță de mai bine. Este legată de numărul bazal de reproducere. Dacă ne aducem aminte, dacă este peste 1, înseamnă epidemie în creștere, iar dacă este sub 1, înseamnă epidemie în scădere”, a transmis epidemiologul Emilian Popovici la Digi24.

Numărul bazal de reproducere

Epidemiologul a menționat datele furnizate de statisticianul Valentin Pârvu, care arată că „am intrat, pentru prima oară după 20 mai, într-o epidemie în scădere”.

„Din datele furnizate de statisticianul Valentin Pârvu, reiese că în data de 28 iulie, numărul bazal de reproducere a ajuns la 1, iar în data de 29 iulie la 0,99, pentru ca-n 30 iulie să scadă la 0,96. Reamintesc că noi am plecat, în ultima perioadă, de la un număr bazal de reproducere de 1,21, înregistrat în 10 iulie.

Iată că este o scădere progresivă și constantă și asta ne arată că, dacă se respectă legile statisticii și modelele matematice și toate celelalte, am intrat, pentru prima oară după 20 mai, într-o epidemie în scădere. Conform regulilor, arată o epidemie care tindă să scadă”, a adăugat Emilian Popovici.

De asemenea, acesta a subliniat că trebuie să respectăm măsurile, dar, în același timp, trebuie să le creștem când ne aflăm într-o situație de risc.