Această cifră mișcă piețele, iar economiștii și brokerii din jurul lumii așteaptă cu nerăbdare să vadă care va fi.  Dacă cineva ar afla mai repede numărul ar putea face o adevărată avere.

Guvernul o cunoaște, bineînțeles, și oficialii își iau măsuri de precauție extreme pentru a se asigura că nimeni nu o află mai repede.

Un jurnalist al Radioului Public Național (NPR) a vizitat recent Biroul de Statistică a Muncii și a vorbit cu Megan Barker, un economist care lucrează la raportul despre locurile de muncă. Întâlnirea nu a putut avea loc în biroul oficialului, loc în care nu au acces decât cei care au afaceri directe cu Barker. Echipa de curățenie a Biroului de Statistică nu ridică nici gunoiul în zilele premergătoare publicării datelor. Departamentul IT este și el ținut la distanță.

Practic aici, economiștii sortează datele colectate de la mii de angajatori. În fiecare lună, Biroul de Statistică chestionează circa 140.000 de afaceri și agenții guvernamentale. Lista celor intervievați este și ea ținută secret.

Rezultatul final spune lumii întregi câte locuri de muncă au apărut în economia SUA sau câte au fost pierdute în luna încheiată – o cifră pe care Wall Street o privește îndeaproape.

Barker și o mână de oameni o cunosc încă de marțea, dar ei nu o pot divulga nimănui. „O ținem foarte secret. În fiecare marți părinții mei mă întreabă: Deci ce crezi? Cum va fi luna aceasta? Și eu le răspund: Păi, voi ce credeți? Trebuie să păstrez secretul și față de părținții mei“, spune Barker.

Chiar și jurnaliștii care primesc cifra cu o jumătate de oră mai devreme nu o pot comunica decât la ora stabilită. Luna trecută SUA a câștigat 163.000 de noi locuri de muncă.

Vedeți în filmulețul de mai jos cu câtă ardoare așteaptă economiștii această cifră și cum reacționează la aflarea ei.

<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/wn76y_rdhMM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

SURSA: NPR