Péter Szijjártó – Cel mai mare program internațional de dezvoltare economică al Ungariei se implementează în Uganda

Péter Szijjártó l-a primit, la Budapesta, pe omologul său ugandez, Odongo Jeje Abubakar. La o conferinţă de presă comună susţinută după această întâlnire, ministrul ungar de externe a atras atenţia asupra faptului că „în prezent migraţia şi terorismul, care se află în strânsă legătură cu migraţia, reprezintă cel mai mare pericol pentru securitatea Europei”, iar din acest punct de vedere una dintre sursele primare este Africa, conform mti.hu

Guvernul ungar consideră că trebuie creată o situaţie care să permită pentru cei de acolo să rămână acasă,  iar țările africane care doresc să-și păstreze cetățenii sunt aliați importanți în acest sens. „Interesul Europei, al ţărilor europene şi cetăţenilor este ca UE, Bruxelles-ul să sprijine aceste ţări pentru îndeplinirea cu succes a năzuinţelor lor”, a spus Péter Szijjártó, care a adăugat: în loc de „finanțarea creșterii continue a migrației”, fondurile europene ar trebui folosite, în sfârșit, pentru stoparea migraţiei.

Potrivit Guvernului ungar, ajutorul trebuie dus acolo unde sunt probleme, de aceea va fi implementat cu finanţare ungară programul de dezvoltare economică în valoare de 5,2 miliarde de forinţi în Uganda care este una din ţările care primesc cei mai mulţi refugiaţi şi imigranţi. Prin soluţiile ungare de tratate a apei, în prezent este asigurată apă potabilă pentru 160 de mii de zile într-o tabără de refugiaţi şi au fost aduse aici şi containerele medicale mobile, iar un spital din Kampala va fi dotat cu echipamente cardiologice ungare. De asemenea, firmele ungare au înfiinţat un centru de securitate cibernetică şi au creat sistemul de evidenţă biometrică pentru refugiaţi şi migranţi. Ungaria va sprijini şi dezvoltarea sectorului turistic din Unganda, a precizat Péter Szijjártó.

Care este scopul programului?

„Scopul programului este, asigurarea unor condiţii de securitate, de igienă şi economice, care vor permite locuitorilor ugandezi şi migranţilor care sunt deja aici, rămânerea în continuare în Uganda”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare care a menţionat că acest program va continua, iar Exim Bank din Ungaria va deschide o linie de credit în valoare de 46 de milioane de dolari în vederea sprijinirii rolului asumat de firmele ungare. De asemenea, Ungaria cooperează împreună cu Germania în programul numit „Igienă pentru milioane”, în cadrul căruia Guvernul ungar contribuie cu 300 de milioane de forinţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de igienă ale spitalelor şi şcolilor.

Péter Szijjártó a mai spus că economia Ugandei are nevoie de o dezvoltare pe termen lung, iar unul din principalele domenii de cooperare bilaterală în acest domeniu este modernizarea agriculturii. În acest scop, Ungaria a început pregătirea profesională în domeniul agriculturii, oferind cunoştinţe competitive specialiştilor ugandezi. De asemenea, cu burse de studii, anual vor putea învăţa la universităţile din Ungaria 20 de tineri ungandezi, a mai spus Péter Szijjártó. La rândul său, Odongo Jeje Abubakar a mulțumit Ungariei pentru sprijinul acordat şi a apreciat că strategia de deschidere spre sud şi spre est va contribui la cooperarea globală în vederea atenuării provocărilor globale. „Vaccinarea este cel mai important instrument în lupta împotriva epidemiei, doar că nu este suficient, deoarece vaccinurile nu sunt încă disponibile într-un mod identic pretutindeni în lume”, a subliniat Odongo Jeje Abubakar.