Potrivit agenţiei de presă, investigaţia asupra celor cinci bănci a început după ce la finele lui 2010 bancile au semnat în mod automat mii de acte de executare silită.

Potrivit autorităţilor americane, cele cinci bănci implicate în acest acord cumulează 56% din toate creditele imobiliare oferite la nivelul SUA.

Conform înţelegerii, 750.000 de debitori care şi-au pierdut casele prin executare silită în perioada 2008 – 2011 vor primi circa 2.000 de dolari. Bancile vor oferit totodată facilităţi care vor consta în scăderea principalului creditului şi modificări ale condiţiilor de împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari pentru cei care se află în pragul executării silite.

Potrivit înţelegerii, 3 miliade de dolari vor fi folosiţi pentru a ajuta debitorii care au acum probleme cu plata creditelor, dar au dificultăţi în a îşi refinanţa creditele, deoarece valoarea garanţiei este mai mică decât cea a creditului.
Anunţul făcut ieri de guvernul american vine după 16 luni de negocieri. Înţelegerea ar urma să fie implementată timp de trei ani.
În cadrul înţelegerii este specificat că statul va renunţa la acuzaţiile privind excutări abuzive aduse Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc şi Ally Financial Inc.

Dar băncile încă se vor confrunta cu acuzaţii legate de "împachetarea" împrumuturilor ipotecare în instrumente securitizate şi alte activităţi legate de creditare.

California, statul care a cumulat circa o treime din executările silite din SUA în ultimii câţiva ani, va beneficia de cea mai mare parte din suma convenită în acord, 45%.

Iar Bank of America, instituţia care a avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei imobiliare, va plăti partea leului în cadrul înţelegerii – 11,8 miliarde de dolari.

Circa 11 milioane de americani deţin acum case cu valori mai mici decât creditele.
Acordul, în care sunt implicate 49 de state americane şi agenţii federale, inclusiv departamentul de Justiţie şi Departamentul de Dezvoltare Urbană este în prezent cea mai mare înţelegere făcută de statul american, ca valoare.