Cel mai mare producator independent de petrol din Rusia, Lukoil, are in plan construirea unei fabrici de etilene in regiunea Stavropol, din nordul Caucazului. Presa regionala din Stavropol se bucura, dat fiind faptul ca investitia se ridica la trei miliarde de dolari. Desi complexul va fi gata in cinci ani, vor fi create 1.500 de noi locuri de munca.

Dezvoltarea proiectului va fi facuta de divizia de petrochimie a gigantului, numita Lukoil-Neftekhim. Seful acesteia, Alexei Smirnov a discutat in prealabil cu guvernatorul regiunii, Valeri Gaievski, care a fost de acord cu proiectul. Amplasamentul este ales de asa natura incat sa fie aproape atat de zona maritima rusa din nordul Marii Caspice, unde exista sonde rusesti, precum si de zona Baku din Azerbaidjan, bogata in petrol.

Daca planul se va duce la bun sfarsit intocmai, combinatul ar fi cel mai mare din Europa de Est, cu o capacitate de 900.000 de tone de polietilena si 300.000 tone de polipropilena anual, ceea ce ar reprezenta 30% din totalul productiei de polimeri din Rusia.

In regiunea Stavropol exista deja si alte combinate petrochimice, chiar in orasul-resedinta Stavropol, dar din in orasele mai mici, precum Budennovsk, Nevinnomysk, Lermontov, Neftekumsk. Unele dintre acestea sunt cunoscute si pe plan international, precum Stavrolen, Nevinnomsky Azot, Luminofor, Stavbythim, Stavplast, Arnest, Stavropolpolymerproduct. Dintre acestea, Stavrolen este cel detinut chiar de Lukoil-Neftokhim, din 1998, la care se aduc de atunci imbunatatiri, atat de modernizrare, cat si de majorare a capacitatii de productie.

Sursa: RIA Novosti