Sistemul Tsubame 2.0, aflat la institutul de tehnologie Tokyo în cadrul Centrului Informaţional de Ştiinţe Globale (GSIC) a fost desemnat drept cel mai eficient energetic supercomputer din clasa petaflop, conform listei Green500.  Lista Green500, publicată bi-anual, evaluează celei mai eficiente 500 de supercomputere, din punct de vedere energetic, conform raportului obţinut între performanţa şi consumul sistemului.

Tsubame 2.0 este un supercomputer de tip heterogen (care utilizează atât procesoarele cât şi unităţile de procesare vizuală) folosit pentru accelerarea cercetărilor ştiinţifice şi industriale, din Japonia. Cu o performanţă susţinută de 1.19 petaflopi per secundă şi un consum de 1.2 megawatti, sistemul Tsubame 2.0 livrează 958 megaflopi în putere de procesare per watt. Acest sistem este de 3.4-ori mai eficient energetic în comparaţie cu cel mai aproapiat sistem de clasă petaflop, bazat doar pe procesoare x86 (supercomputerul Cielo Cray din cadrul laboratorului naţional Los Alamos, care livrează 278 megaflopi per watt).

În cursa pentru procesarea de tip exascale, eficienţa energetică a devenit elementul principal al performanţei de procesare. Sistemele heterogene, accelerate de GPU-uri, sunt în mod inerent mult mai eficiente energetic decât sistemele bazate exclusiv pe procesoare, datorită faptului că aplicaţiile pot beneficia de performanţa oferită de procesoarele alternative pentru executarea diferitelor sarcini. Părţile secvenţiale ale aplicaţiilor funcţionează pe procesor, în timp ce părţile mai solicitante ale procesării de date sunt accelerate de către unitatea de procesare vizuală.   

Sistemul Tsubame 2.0 este alcătuit din servere HP ProLiant SL390 cu procesoare Intel Xeon şi GPU-uri NVIDIA Tesla.  GPU-urile Tesla oferă peste 80% din performanţa sistemului, permiţând supercomputerului Tsubame 2.0 să obţină un nivel de performanţă ridicat, cu un consum de energie foarte scăzut.  În acest an, doi dintre finaliştii prestigiosului premiu Gordon Bell, printre care şi câştigătorul soluţiei pentru secţiunea Realizări Importante în Scalabilitate şi Timp, au folosit sistemul Tsubame 2.0.

Cea mai recentă listă Green500 subliniază eficienţa energetică obţinută din proiectarea sistemelor heterogene. Cinci dintre cele mai eficiente 10 sisteme şi 22 din primele 30 de sisteme eficiente energetic folosesc GPU-uri alături de procesoare.

GPU-urile Tesla sunt acceleratoare paralele bazate pe arhitectura de procesare paralelă CUDA. Dezvoltatorii de aplicaţii pot îmbunătăţi performanţa aplicaţiilor prin folosirea compilatorilor CUDA C, CUDA C++, CUDA Fortran.