Ministrul pentru IMM, Constantin Niţă, a declarat la Suceava că a stabilit cele şapte etape ce trebuie parcurse pentru obţinerea unei locuinţe prin programul guvernamental „Prima Casă”, arătând că, după opinia sa, aceste case trebuie să fie construite, şi nu cumpărate de pe piaţa liberă.

„Dorinţa noastră este ca aceste case să fie construite, şi nu luate de pe piaţa liberă, decât, eventual, cele construite după 1 septembrie 2008, atunci când a început perioada de criză. Eu cred că numai în felul acesta putem să multiplicăm aceste garanţii şi să dăm posibilitatea sectorului privat să poată să lucreze”, a spus Niţă.

„Prima Casă”, pas cu pas

Ministrul Constantin Niţă a explicat care sunt cele şapte etape care trebuie urmate pentru obţinerea unei locuinţe prin Programul „Prima Casă”:

1. depunerea cererii de finanţare

2. analiza eligibilităţii, conform normelor bancare

3. solicitarea garanţiei la Fondul de Garantare

4. analiza solicitării garanţiei la Fondul de Garantare

5. acordarea garanţiei către bancă de către Fondul de Garantare

6. aprobarea dosarului clientului

7. înscrierea ipotecii, de către bancă, pe numele statului

„Aceste şapte etape stau la baza acordării acestei garanţii”, a spus Niţă.

Negocieri strânse pentru o dobândă mică

El a arătat că Ministerul de Finanţe împreună cu Fondul de Garantare vor trebui să negocieze „foarte strâns” cu băncile pentru a găsi cea mai bună soluţie de finanţare la o dobândă cât mai mică.

Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Ce imobile se încadrează în proiectul „Prima Casă”.