Cei care fac sport în aer liber sunt predispuși cancerului la plămâni

„E o particulă mică și ajunge până în alveolă, aia e problema ei. Orice particulă care este sub 5 micorni nu mai e oprită de tractul mucociliar, cel care protejează plămânul – și reușește să scoată afară la nivelul faringelui și de acolo îl înghițim sau scuipăm – și ajunge până în alveolă și de acolo nu mai mai iese. Dacă ajunge în alveolă, ajunge să devină o particulă iritantă.

Foarte multe dintre aceste particule pot să ducă în timp și la cancere pulmonare, nu mai spun că și generează bronhopneumopatia cronică obstructivă. Ele într-adevăr, sunt păcătoase”, spune medicul Streinu Cercel, potrivit digi24.ro

Medicul este de părere că oamenii trebuie să fie cu băgare de seamă

„Azi-dimineață, plecam la serviciu, m-am urcat în mașină, iar în fața mea o altă mașină, scotea un fum negru pe țeava de eșapament de nu vă imaginați. Totuși, trebuie să avem și noi puțină grijă. Sunt lucruri care țin de noi pentru că poluare generăm și noi”, a precizat medicul.

Poluarea intră mai mult în alveolă dacă alergăm

„Agenții economici care deversează în timpul nopții tot felul de gaze, fără să folosească filtre hepa, aici este o problemă. Dacă aș fi guvernant, aș face o reglementare simplă ca toată lume să aibă filtre de diverse mărimi”, explică Streinu Cercel.

Ce sfaturi dă medicul

„Dacă e aerul prost, stai acasă, adică nu faci jogging. Alergând, în alveolă intră și mai mult. Vă dați seama că în mod obișnuit respirăm 16 respirații pe minut, când alergăm ajungem aproape la 30. Deci ventilăm, câmp deschis. Dacă am desfășura suprafața pulmonară și am pune fiecare trebușoară cap la cap, e cam distanța de aici la Ploiești, vreo 60 de kilometri, ca să vă dați seama de ce suprafață de absorbție potențială avem”, a explica medicul Streinu Cercel.