CEZ Distribuţie transferă acţionarului unic, grupul ceh de utilităţi CEZ, dividende în sumă totală de 328,9 milioane de lei, aferente profitului consemnat în anii 2007 şi 2008.

Compania distribuie sumele de 226,6 milioane lei (61,5 milioane euro, la cursul mediu BNR pentru 2008) şi 102,3 milioane lei (30,6 milioane euro) din profiturile corespunzătoare exerciţiilor financiare ale anilor 2008, respectiv 2007, potrivit unui anunţ al companiei.

Operaţiunea a fost aprobată de CEZ la sfârşitul lunii octombrie.

Grupul ceh este prezent pe piaţa românească a distribuţiei şi furnizării de electricitate din 2005, după ce a preluat de la stat fosta filială a Electrica din Oltenia.

CEZ a cumpărat, la începutul lunii octombrie, pachetul de 12% deţinut de Fondul Proprietatea la CEZ Servicii pentru 1,6 milioane de euro, ajungând la o participaţie de 63% din capital.

De asemenea, grupul ceh de utilităţi a finalizat, în luna octombrie, preluarea de la Electrica şi de la Fondul Proprietatea a titlurilor la firmele CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, pentru suma totală de 374,95 milioane de euro. Anterior operaţiunii, CEZ avea câte 51% din fiecare firmă, Electrica 19% iar Fondul Proprietatea 30%.

Totodată, grupul ceh a notificat oficial în noiembrie conducerea Electrica în privinţa intenţiei de a cumpăra acţiunile pe care nu le deţine încă la firma CEZ Serivicii.

Vânzările de energie electrică ale CEZ către utilizatori finali din România au scăzut cu 16% (1 TWh) în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

SURSA:Mediafax