Legendarul investitor, supranumit „Oracolul din Omaha”, se numără printre cei mai bogați zece miliardari ai planetei, a cărui avere a crescut în 2022, în contextul declinului acțiunilor giganților tech. Warren Buffett spune că o viață de succes și fericită se reduce la câteva lucruri simple, potrivit Inc.com.

Care este secretul succesului?

Buffett le-a declarat studenților: „Când veți ajunge la vârsta mea, veți avea succes, dacă oamenii care sperați să vă iubească vă vor iubi.”

Este adevărat, mai ales în ceea ce privește familia și prietenii. De exemplu, cercetările arată că un individ poate avea mai mult succes dacă se căsătorește cu persoana potrivită. Înlocuiți „like” cu „dragoste” și este valabil și în afaceri. Abilități, educație, experiență în ceea ce privește succesul, toate aceste lucruri și multe altele contează.

Cu siguranță, un lucru contează mai mult: succesul real, genul de succes care are ca rezultat și fericirea și averea, nu este posibil decât dacă construiești relații bune. Poți fi egoist, detestabil și insuportabil și totuși să te îmbogățești. Cu siguranță, vei fi un om bogat, dar singur. În plus, este mult mai ușor să ai succes dacă oamenii te plac și sunt pe aceeași lungime de undă cu tine.

Despre asocieri

În 2017, Warren Buffett spunea: „Este bine să te asociezi cu oameni care sunt genul de persoană care ai vrea să fii. Te vei mișca în acea direcție. Și cea mai importantă persoană este soțul/soția ta. Nu pot spune cât de important este acest lucru. Căsătorește-te cu persoana potrivită, vorbesc serios.”

Un studiu a constatat că oamenii cu parteneri relativ prudenți și de încredere tind să aibă performanțe mai bune la locul de muncă, să promoveze mai repede, să câștige mai mulți bani și să se simtă foarte mulțumiți de locurile de muncă. Ceea ce cercetătorii numesc „conștiinciozitatea partenerului” anticipează satisfacția profesională, veniturile și probabilitatea de promovare. Altfel spus, un partener de viață bun este un exemplu bun și te ajută pe tine însuți să devii mai bun.

Despre folosirea timpului

Iată ce crede Buffett despre cum să-ți folosești cel mai bine timpul: „Diferența dintre oamenii de succes și oamenii cu adevărat de succes este că aceștia din urmă spun NU aproape la orice. Oamenii vor dori să profite de timpul tău. Este singurul lucru pe care nu-l poți cumpăra. Pot să cumpăr orice vreau, dar nu pot să câștig timp.”

Oamenii eficienți sunt organizați și competenți. Ei bifează lucruri din lista cu priorități, finalizează proiecte. În majoritatea cazurilor, ceea ce conduce cu adevărat la rezultate este determinarea ta.

Despre angajarea celor mai buni oameni

Ce model folosește Buffett pentru angajarea oamenilor? Un batboy profesionist de baseball din anii 1920.

„Modelul meu managerial este Eddie Bennett, care era batboy. În 1919, la vârsta de 19 ani, Eddie și-a început munca cu Chicago White Sox, care în acel an a mers la World Series. În anul următor, Eddie a trecut la Brooklyn Dodgers și și au câștigat titlul.

În următorii șapte ani, Yankees au câștigat cinci titluri din Liga Americană. Am învățat de la Eddie. La Berkshire, înmânez în mod regulat ”bâte” multora dintre cei mai grei lovitori din afacerile americane.”