Rezultatele financiare ale National Bank of Greece nu includ pagubele cauzate de planificata participare la schimbul de obligaţiuni guvernamentale elene, pentru reducerea datoriei Greciei. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca NBG să înregistreze pierderi de 66,2 milioane de euro.
Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat cu 32%, la 1,31 miliarde de euro.

"Cu perspectiva iminentă a unei noi iniţiative de schimbul de obligaţiuni şi finalizarea testelor asupra băncilor interne, vom avea nevoie să ne fortificăm mai mult capitalul", a declarat preşedintele NBG, Apostolos Tamvakakis.

Profitul net al diviziei NBG din Turcia, Finansbank a scăzut în primele nouă luni cu 9%, la 293 milioane de euro.

Băncile şi fondurile de investiţii private au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres