Europa este amenițată de una dintre cele mai mari puteri ale lumii, Rusia. Potrivit Reuters, Kremlinul a hotărât să denunțe decizia Marii Britanii de a-şi consolida arsenalul nuclear şi consideră că aceasta ar putea dăuna stabilităţii internaţionale.

Mai exact, Ministerul rus de Externe denunţă faptul că decizia britanică aplică o lovitură gravă controlului armamentului. Reacția Rusiei vine în contextul în care, Marea Britanie a decis să-şi crească cu 40% stocul de focoase nucleare, cu scopul de a-şi asigura securitatea, într-un context mondial mai periculos. Anunțul a fost făcut de premierul britanic Boris Johnson.

Totodată, în urmă cu mai bine de zece ani, în 2010, Guvernul britanic a decis să reducă la 180 numărul ogivelor nucleare până în 2025. De cealaltă parte însă, Boris Johnson a decis să crească numărul ogivelor la 260.

Justificarea lui Boris Johnson

Premierul britanic are însă câte o explicație pentru fiecare mișcare făcută și consideră că Marea Britanie nu este singura care își difersifică arsenalul nuclear.

”Anumite state îşi măresc şi diversifică în mod considerabil arsenalul nuclear”, denunţă Guvernul Johnson.

El mai sublinia totodată, faptul că există o creștere a concurenței internaționale și totodată un echilibru mondial, care pote fi considerat o amenințare, iar Marea Britanie trebuie să fie pregătită.

”Creşterea concurenţei internaţionale, difcultăţi în menţinerea unui echilibru mondial şi proliferarea unor tehnologii potenţial perturbatoare constituie ameninţări la adresa stabilităţii strategice”, justifică el.