În urmă cu câteva zile, capital.ro scria că la finele lui august, economiștii de la ING Bank trăgeau un semnal de alarmă referitor la scumpirea benzinei din România, ca un efect direct al unui posibil atac armat al SUA asupra Siriei. Pe piața locală, prețul carburanților a urcat rapid cu câteva procente, adică peste 15 bani/litru, în doar două săptămâni.

Petroliștii au spus atunci că scumpirea a intervenit ca urmare a evoluției cotației Platt’s a benzinei  și motorinei pe plan mondial. În alte state din Europa, prețurile au fost mărite, dar cu mult mai puțin decât la noi.

Majoritatea companiilor petroliere au redus prețul benzinei și cu 28 de bani, de la începutul lunii septembrie și până în prezent.

Așa cum reiese și de pe site-ul Lukoil, a treia companie de pe piața românescă după numărul de stații, care publică prețurile medii ale carburanților, la începutul lunii septembrie un litru de benzină Euroluk 95 costa 5,98 de lei. Astăzi, prețul era de 5,7 lei/litru.O valoare similară nu a mai fost înregistrată la Lukoil de la începutul lunii iulie.

Click pe imagine pentru mărire

Cea mai mare companie din România – OMV Petrom a redus vineri prețul carburanților în stațiile proprii cu până la 9 bani. De exemplu, la stația Petrom de pe Bd. Constantin Brâncoveanu din Capitală, un litru de benzină Standard 95 costă, începând de vineri, 5,69 de lei. La această stație, compania practică unul dintre cele mai mici prețuri din Capitală. Prețurile carburanților la Petrom diferă de la stație la stație. Compania a aplicat de aproape doi ani de zile, un nou sistem de prezentare a prețurilor practicate în stație, iar pe site-ul Petrom pot fi găsite prețurile benzinei și motorinei din fiecare stație.

Click pe imagine pentru mărire

Un preț mai mic al benzinei Standard 95 este practicat de OMV Petrom la stația Veștem din județul Sibiu, acolo unde acest sortiment de benzină are prețul de 5,64 de lei.

Click pe imagine pentru mărire

În urmă cu o lună, capital.ro scria că la stația de la Veștem, cel mai mare nod rutier de pe relația Sibiu-Vâlcea-Brașov, unde se găsesc 3 stații: Petrom, MOL și Gazprom, cei de la Petrom sunt în concurență direct cu Gazprom, astfel că aplică prețuri mai mici cu un ban decât compania rusă, nou-intrată pe piața din România.

Citiți și: Cine vinde cea mai ieftină benzină din România

Așa cum menționam mai sus, în prezent benzina costă sub 5,7 lei/litru. Acest lucru reiese și din rapoartele Oil Bulletin, publicate de Comisia Europeană. Un preț mai mic decât cel actual nu a mai fost înregistrat de la începutul lunii iulie, atunci când prețul era de 5,62 de lei (1,263 euro). În prezent, conform Oil Bulletin, prețul pentru același sortiment este de 5,69 (1,277 euro/litru). Cu acest preț, România se află pe primul loc în UE, fiind țara cu cea mai ieftină benzină din Uniune.

Click pe imagine pentru mărire


Totuși, dacă ne raportăm la puterea de cumpărare, atunci românii se află în coada clasamentului, alături de Bulgaria, unde salariu minim este mai mic decât în România, iar prețul benzinei este de 2,6 leva (1,33 euro/litru).