"Piaţa plăţilor din UE este fragmentată şi presupune un cost ridicat, de mai mult de 1 % din PIB­ul UE, şi anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastră nu şi-l poate permite. Propunerea noastră va promova piaţa unică digitală prin garantarea de plăţi pe internet mai ieftine şi mai sigure, atât pentru comercianţii cu amănuntul, cât şi pentru consumatori. Modificările propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o barieră importantă între pieţele naţionale ale plăţilor şi vor pune capăt, în cele din urmă, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.

Vicepreşedintele CE şi comisarul european pentru concurenţă, Joaquín Almunia, a declarat la rândul său că comisioanele interbancare plătite de comercianţii cu amănuntul se răsfrâng asupra facturilor consumatorilor.

"Consumatorii nu numai că nu sunt conştienţi de acest lucru, ci sunt chiar încurajaţi, prin sisteme de retribuţie, să utilizeze cardurile care le furnizează băncilor cele mai mari venituri. Completând aplicarea normelor antitrust, regulamentul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare va împiedica creşterea excesivă a nivelului acestor comisioane pe toate planurile", a spus Almunia în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Directiva revizuită privind serviciile de plată facilitează şi face mai sigură utilizarea serviciilor de plată pe internet cu un cost scăzut, deoarece include în domeniul său de aplicare unele servicii noi, aşa-numitele servicii de iniţiere a plăţii, informează CE într-un comunicat. Acestea sunt servicii efectuate între comerciant şi banca cumpărătorului care permit realizarea de plăţi electronice ieftine şi eficiente fără utilizarea unui card de credit. Prestatorii de servicii de acest tip vor trebui acum să respecte aceleaşi standarde înalte în materie de reglementare şi supraveghere ca toate celelalte instituţii de plată. În acelaşi timp, băncile şi toţi ceilalţi prestatori de servicii de plată vor trebui să sporească securitatea tranzacţiilor online, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plăţii.

De asemenea, consumatorii ar urma să fie mai bine protejaţi împotriva fraudei, a eventualelor abuzuri şi a incidentelor de plată, cum ar fi, de exemplu, în cazul operaţiunilor de plată litigioase şi executate incorect. Consumatorilor li se va putea cere să suporte doar pierderi foarte limitate – de maximum 50 de euro, faţă de 150 de euro în prezent – în cazul plăţilor cu cardul neautorizate.

Propunerea sporeşte în acelaşi timp drepturile consumatorilor în momentul în care aceştia realizează transferuri şi remiteri de bani în afara Europei sau plătesc în monede ale ţărilor terţe. Nu în ultimul rând, aceasta va promova apariţia unor noi operatori şi dezvoltarea de modalităţi inovatoare de plată de pe telefonul mobil şi pe internet în Europa, pentru a stimula competitivitatea UE la nivel mondial.

Regulamentul privind comisioanele interbancare va introduce, împreună cu directiva revizuită privind serviciile de plată, niveluri maxime ale comisioanelor interbancare pentru operaţiunile realizate pe bază de carduri de debit şi de credit de consum şi va interzice suprataxele aferente acestor tipuri de carduri. Suprataxele sunt taxele suplimentare impuse de unii comercianţi pentru plata cu cardul şi sunt întâlnite în special în achiziţiile de bilete de avion. În cazul în care comisioanele interbancare sunt plafonate pentru cardurile de consum, costurile comercianţilor cu amănuntul pentru operaţiunile de plată cu cardul ar urma să fie reduse considerabil, iar suprataxele nu vor mai fi justificate.

Pe durata unei perioade de tranziţie de 22 de luni, în cazul tranzacţiilor transfrontaliere se vor aplica plafoane în ceea ce priveşte comisioanele interbancare pentru carduri de debit şi de credit, şi anume atunci când un consumator îşi utilizează cardul într-o altă ţară sau atunci când un comerciant utilizează o bancă dintr-o altă ţară. După perioada de tranziţie, aceste plafoane se vor aplica şi în cazul tranzacţiilor naţionale. Plafoanele sunt stabilite la 0,2 % din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit şi la 0,3% în cazul cardurilor de credit.

Aceste niveluri au fost deja acceptate de către autorităţile de concurenţă pentru o serie de tranzacţii cu carduri de tip MasterCard, Visa şi Cartes Bancaires. În cazul cardurilor care nu fac obiectul plafoanelor, comercianţii cu amănuntul vor putea să perceapă o suprataxă sau să refuze să le accepte. În acest fel, costurile impuse de aceste carduri costisitoare pot fi transferate direct către cei care beneficiază de ele, în loc să fie suportate de către toţi consumatorii.

Comisioanele interbancare sunt incluse în costurile pe care comercianţii le suportă atunci când primesc plăţi cu cardul şi sunt transferate, în cele din urmă, către consumatori, aceştia plătind preţuri cu amănuntul mai ridicate. Comisioanele interbancare sunt invizibile pentru consumatori, însă costurile pe care le suportă comercianţii şi, în cele din urmă, consumatorii, se ridică la zeci de miliarde de euro în fiecare an. Nivelul comisioanelor interbancare variază semnificativ între statele membre, ceea ce sugerează că nu au o justificare clară şi că impun o barieră importantă între pieţele naţionale ale plăţilor, se mai precizează în comunicatul CE.
MasterCard se angajează să colaboreze cu CE

„Susţinem obiectivele Comisiei, dar, în acelaşi timp, suntem preocupaţi de faptul că unele dintre propunerile legislative prezentate astăzi, cum ar fi limitarea comisioanelor de interchange şi restricţiile aplicate regulii privind acceptarea tuturor cardurilor emise sub aceeaşi marcă (Honour-All-Cards), nu vin în sprijinul acestor obiective. Dimpotrivă, credem că ele vor dăuna şi vor constitui un inconvenient pentru utilizatorii de carduri şi pentru comercianţii mici şi vor restricţiona concurenţa şi inovaţia pe piaţa europeană de plăţi. Ne dorim să lucrăm alături de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri al UE, pe tot parcursul procesului legislativ, pentru a contribui la crearea unui cadru de reglementare ce vine în sprijinul creşterii plăţilor electronice, păstrând, în acelaşi timp, valoarea acestora pentru utilizatorii de carduri şi pentru comercianţi,”  a declarat Javier Perez, preşedinte MasterCard pentru Europa.