Ponderea mare deținută de stațiunea Mamaia are ca explicație faptul că turiștii români apelează din ce în ce mai mult la selecția și plata vacanțelor cu valori mai mari, în intervalele de Inscrieri Timpurii, când reducerile sunt substanțiale.

Potrivit studiului citat, în acest an, cererea pentru servicii all-inclusive pe litoralul autohton a crescut de trei ori față de 2014, în timp ce valoare medie a pachetelor all-inclusive achziționate a scăzut cu 6,4%.

Așadar, prețul mediu al unui pachet all-inclusiv a ajuns la 1.155 lei în 2015 față de 1.234 de lei în 2014. În același timp și capacitatea de cazare în sistem all-inclusiv a crescut față de anul trecut, ajungând la 4.500 de locuri. Studiul a fost făcut pe baza tarifelor din perioada octombire 2014- mai 2015 în comparație cu octombrie 2013-mai 2014.

Potrivit lui Mohammad Murad, președintele Federației Patronale a Turismului din România, tarifele pentru al- inclusive de pe litoralul românesc se situează între 18 euro pe zi și 1.800 de euro pe un sejur.

În același timp s-a observat și o modificare în comportamentul românilor. „Dacă în urmă cu doi ani rezervările făcute de români din timp ajungeau la 15-17% din oferta totală de sejururi, în 2015 acest procentaj a ajuns la 37%, ceea ce înseamnă că ne apropiem de comportamentul turiștilor din alte țări europene”, a declarat Marius Usturoiu, general manager al agenției Mareea.

Acesta a mai spus că în acest an se așteaptă ca numărul de turiști de pe litoralul românesc să crească cu 10%.

Usturoiu a mai spus că în această perioadă agenția se află în procesul de achiziție a charterelor de pe Polonia, ceea ce ar însemna 5.000 de turiști polonezi care pot veni pe litoralul autohton, anual.