Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat la România tv că toți cei care urmează să iasă la pensie ar trebui să își pregătească dosarul de pensionare cu jumătate de an înainte. În plus, ministrul a subliniat faptul că mulți se trezesc cu pensii mai mici decât ar trebui în mod normal, din cauza sistemului deficitar.

„Nu este vina nimănui că angajatorul nu a fost pus la punct cu tot ceea ce trebuie pentru ca angajatul să beneficieze de grupa I sau II; sunt şi situaţii în care persoanele se lovesc de realitatea crudă a stabilirii unei pensii şi (..) veniturile pe care le-au avut au fost relativ mici şi atunci şi contribuţiile au fost pe măsură. Toate acestea în lanţ arată faptul că avem o problemă de sistem. Eu consider că e nevoie de un moment zero în care să discutăm despre probleme (…) cum ar fi faptul că o persoană care a desfăşurat o activitate în condiţii deosebite poate ajunge să aibă o pensie mai mare decât o persoană care a avut studii superioare. Nu spun că e rău sau e bine, eu spun că trebuie să găsim un mod de a trata cu respect, după o viaţă de muncă, toate categoriile” a spus Violeta Alexandru la România Tv.

Relația cu pensionarii este prost gestionată

Pe de altă parte, Violeta Alexandru a precizat că relația cu pensionarii este una defectuoasă și a cerut ca odată cu decizia de pensionare să se dea și buletinul de calcul.

„Aș vrea să insist pe faptul că în acest moment văd nişte obstacole în privinţa capacităţii caselor teritoriale de a gestiona în mod corespunzător relaţia cu pensionarii.(…) În primul rând, nu comunică suficient, de aceea am cerut ca odată cu decizia de pensioare să se dea şi buletinul de calcul. (…) Însă o problemă reală o constituie pe de o parte dificultatea cu care se accesează informaţiile despre contribuţiile pe care angajatorii le-au plătit pentru cei care ies la pensie”, a mai declarat Violeta Alexandru.

Principalele probleme din sistemul de pensii

Mai mult, ministrul a spus și că sistemul de pensii ar avea nevoie de un audit. Acesta a pus accent pe principalele probleme din sistemul de pensii.

„Consider că sistemul de pensii are nevoie de un audit. Principala problemă este una de management în casele teritoriale. Dar nu mă voi feri să vorbesc despre modificări în lege de îndată ce ele vor fi necesare. O nouă lege a pensiilor ar bulversa în acest moment sistemul. Mai întâi trebuie identificate disfuncţionalităţile din sistem” a afirmat Violeta Alexandru.

„Schimbarea radicală a tuturor elementelor care compun modul de calcul al unor elemente perturbă, inclusiv în ceea ce priveşte platforma de calcul”, a spus Violeta Alexandru.

Românii care au lucrat în străinătate, puși în dificultate

De asemenea, o problemă o reprezintă și situația românilor care au lucrat în străinătate, iar sistemul de pensii nu i-a ajutat absolut deloc.

„Sistemul public lucrează primitiv. (…) Sistemul face faţă la avarie şi trebuie un management performant şi o nouă abordare plecând de la recunoaşterea slăbiciunilor pe care le are”, a mai spus ministrul Muncii referindu-se la sistemul de pensii, potrivit România Tv.